Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Linç kültürünü ilacı

Hürriyet'ten Hakan Gence, Haluk Bilginer'le röportaj yapmış. Röportajın yayın tarihi biraz eski, 22 Ocak ama usta aktörün "Sanat bir şeyleri düzeltebilir mi?" sorusuna verdiği yanıt zamana meydan okuyacak derecede müthiş.
İşte o yanıt: "O kadar çok şeyi düzeltir ki aklınız almaz.
Sadece tiyatroya giderek, sergi gezerek, konser dinleyerek...
Bunların hepsini yapın demiyorum. Sakın yanlış anlamayın. Asgari ücretle dört kişi yaşayan bir aileye 'Neden tiyatroya gitmiyorsun?' diye sorarsan adamı döverler. Sadece sanat denen olguyu yaşamımızın bir parçası haline getirmemiz gerek diyorum. Sanat, bir estetiğin peşinde koşmak, empati kurmaktır. Mesela seyirci tiyatroda bir oyun izlerken karakterle empati kuruyor.
Empati kuran insan kötülük yapamaz, gidip birini öldüremez, bağıramaz. Bir ülkede sanat yoksa empati yoksunluğu artar." Sanatın gücü, empati kurmanın önemi bundan daha güzel anlatılamazdı. Toplumumuzun her kesiminde öfke ve linç kültürü hızla yükseliyor. Trafikte yol kavgası, park yeri tartışması yüzünden bile insanlar ölüyor.
Oysa öfkemizi dizginleyebilsek birçok sorunu büyümeden çözülebiliriz. Ne yazık ki, empati kurmayı unutan bir toplum olduk.
Bunun nedeni de Bilginer'in dediği gibi sanat yokluğunda empati yoksunluğunun artması.
Sanat böylesine hayati bir amaca da hizmet ediyor.
İşte sanat etkinliklerinden alınan vergiyi azaltmak için güzel bir neden daha!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA