Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Okullarda yalan haber dersi verilsin

Yalan haber, her zaman sorundu ama sosyal medyayla bu sorun zirve yaptı. Bunun en yakın örneğini son ABD başkanlık seçiminde yaşadık. Araştırmalarda başta Facebook olmak üzere; sosyal medyanın tümünde dolaşan yalan haberlerin ABD'de seçim sonuçlarını etkilediğini gösteriyor.

ŞÜPHECİ OLSUNLAR
Yalan haber sadece ABD'nin değil, tüm dünyanın sorunu.
Geçtiğimiz günlerde Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) bağlı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sorumlusu Andreas Schleicher, okulların yalan haberlerin nasıl anlaşılacağına dair eğitim vermesi gerektiğini açıkladı ve şu güzel örneği verdi: "Eskiden bir bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda ansiklopediye başvururdunuz. Oradaki bilgiye güvenebilirdiniz. Şimdi doğru bilgi verip vermediğini bilmediğiniz Facebook ve diğer sitelere gidiyorsunuz." Schleicher'in de belirttiği gibi; okullar artık çocuklara doğru ve yalan haberler arasındaki farkları, eleştirel düşünmeyi ve şüpheci olmayı öğretmeli.
Bu noktada Türkiye'de eğitimde medya etiği konusunda bazı adımlar atılmıştı, bunlar geliştirilmeli.
Çocukların, gençlerin hayatı bilgisayar ve tablet başında geçiyor, asosyallik hızla artıyor.
Bu gençler bir de her gün yalan haberlerle yönlendiriliyorlar!
Tehlikenin farkında mısınız?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA