Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Formül yok ye, iç ve yaşa

Dünyanın en yaşlı insanı unvanı; 117 yaşındaki İtalyan Emma Morano'nun geçtiğimiz hafta hayatını kaybetmesiyle Jamaikalı Violet Mosse Brown'a geçti.
10 Mart 1900 tarihinde Jamaika'da dünyaya gelen Brown; geçen yıllara rağmen hafızasının kuvvetli olduğunu belirterek ilk arabanın piyasaya çıkışına, uçakların Jamaika'ya gelişine, iki dünya savaşına tanıklık ettiğini ifade etti.
Yaşlanıyor muyum ne, bu aralar uzun yaşayanları yazıyorum hep. Daha doğrusu uzun yaşamanın bir formülünün olmadığını, günümüzde mucize diyetlerin, spor tekniklerinin, sağlıklı yaşam formüllerinin insanları boşuna ümitlendirdiğini anlatmaya çalışıyorum.
Evet, herkes sağlıklı bir şekilde uzun yaşamak ister.
Ama bunu 'Şeker yeme, brokoli ye, tuzdan uzak dur, yağlı yeme, her gün bir saat koş, yürü' vs. direktiflerini harfiyen uymakla mümkün olmadığını görmemiz lazım. 80-90 yaşına merdiven dayamasına rağmen yıllarca sigara içenler, hiç spor yapmayıp göbeğini büyütenler var.
Daha yeni yazdım;
117 yaşına kadar yaşayan Morano, bugün doktorların tavsiye etmeyeceği bir şeyi yapıyordu; her gün ikisi çiğ üç yumurta ve 100 gram kadar çiğ et tüketiyordu.
Morano, genellikle öğlen uykusundan sonra ballı ekmek yiyordu.
Kulakları çınlasın Canan Karatay, 'Baldan uzak durun' diyor! Bu arada 100 yaşını aşmış bir kişiye günde üç yumurta önerecek doktor var mı?
Yeni uzun yaşama rekortmeni Jamaikalı Brown da, uzun yaşamının ardındaki formülün sorulması üzerine hiçbir formülü uygulamadığını; her şeyi yiyip içtiğini, sadece alkol ürünlerini tüketmediğini dile getirdi.
Fatih Terim'in meşhur UEFA Kupası finali öncesi futbolcularına 'Taktik maktik yok, bam bam bam!' demesi gibi; uzun yaşamanın kesin bir formülü mormülü yok. Uzun yaşayacağım diye kasmamak en iyisi. Uzun yaşamayı öncelikle genetik piyangonuz ve hâlâ ortaya çıkarılamayan bazı bilimsel gerçekler belirliyor. Bakın Morano'ya;
"116 yaşına kadar her şeyi yiyip içtim" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA