Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Türkiye’de en çok kim dinleniyor?

Online müzik akış servisi Spotify, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük ilgi görüyor.
İnsanlar artık albüm almak yerine, Spotify gibi müzik platformlarından şarkı dinliyor. Haliyle bu tür platformlardaki dinlenme oranları, tekil albüm satışları kadar önemli veri teşkil ediyor.
Spotify; 81 ili baz alarak, bu yılın ilk üç ayını kapsayan Türkiye Müzik Haritası'nı yayınladı. Ocak, Şubat ve Mart aylarında Türkiye'de en çok dinlenen 10 sanatçı şöyle:
1) Sezen Aksu
2) Sıla
3) Norm Ender
4) Müslüm Gürses
5) Sagopa Kajmer
6) Duman
7) Teoman
8) Sancak
9) Ahmet Kaya
10) Allame.
Bu liste, öncelikle aramızdan ayrılmalarına rağmen Ahmet Kaya ve Müslüm Gürses gibi efsanelerin klasik parçalarının hâlâ çok dinlendiğini gösteriyor. 'Biraz Pop Biraz Sezen'in en çok dinlenen albüm olması, Sezen Aksu'nun yeni albüm çıkardığı sürece bir numara olacağını gösteriyor.
Listede, genç popçulardan sadece Sıla'nın olması, Duman ve Teoman'ın da ilk 10'da yer alması; Türkiye'de rock müzikseverlerin daha sadık dinleyiciler olduğunu gösteriyor. Elbette Duman ve Teoman'ın, hâlâ üretken olmaları ve kaliteli işler ortaya koymalarının öneminden bahsetmeme gerek yok herhalde. Asıl tartışmamız gereken ise; magazin eklerinde sürekli haber olan Demet Akalın'lar, Hande Yener'ler ve Bengü'lerin ilk 10'a girememesi...
Defalarca yazdım; Türkiye'de pop müzik, magazin basınının şişirmesiyle ayakta duruyor.
Birçok şarkıcı, vakti zamanında ünlü olmanın ve magazin basınında haber olmanın ekmeğini yiyor. Müzikte albüm satarak para kazanma devri bitti; şarkıcılar, konserler ve ekstralarla kariyerlerine devam ediyor.
Örneğin; bir belediye, halk konseri verecekse, magazinde popüler olan şarkıcıları tercih ediyor ama müziğin gerçek alıcısı yani genç nesil, magazin ünlülerini değil rap'çileri dinliyor.
Spotify'da en çok dinlenen 10 şarkıcı arasında; Norm Ender, Sagopa Kajmer, Sancak ve Allame gibi büyük hayran kitlelerine sahip rapçilerin bulunması da bunun en güzel örneği.
Sonra da müzik dergileri neden kapanıyor; gazeteler neden tiraj almıyor diye yakınıyorlar.
Yahu sen gençliğin tercihlerine, sesine kulak vermezsen tabii ki az ilgi görürsün. Türkiye'de rap müzik patlaması var ama medyanın bundan haberi yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA