Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Eurovısıon’a katılmak algıyı değiştirebilir

Önceki gün MaNga grubu Twitter hesabından 'Eurovision. Yine yeniden' diye bir paylaşım yaptı. Eurovision Türkiye adlı hesaptan 'Eurovision 2018'de Türkiye'yi MaNga temsil edecek' diye bir paylaşımda bulunuldu. Ama TRT'den Eurovision'a katılacağımız ya da bizi Manga'nın temsil edeceğine dair bir resmi açıklama gelmedi.
Yıllarca sıfır puan çektikten sonra Sertab Erener ile birinci olan, daha sonra Kenan Doğulu, Athena, Manga ile güzel dereceler alan Türkiye, 2012 yılından sonra Eurovision yarışmalarına katılmama kararı almıştı. Dönemin TRT Müdürü İbrahim Şahin, yarı finalde izleyicilerin SMS'ler üzerinden oy verdiği Televoting sisteminden yüzde 50 halk oyu, yüzde 50 jüri oyu sistemine geçilmesine itiraz ediyordu. Ve Şahin bu sistemle gurbetçi oylarının azalmasını, Türkiye'nin yarı finalleri geçmekte zorlanmasını; Eurovision'dan ayrılma gerekçesi olarak gösteriyordu. Aslında yeni sistemle de Türkiye yarı finali geçmeyi başarmıştı. Ayrıca Şahin, Eurovision'da eskiden sadece jüri oylarının geçerli olduğunu görmezden geliyordu.

ESKİ MÜDÜRÜN İNADI
Evet, Türkiye gurbetçi oylarıyla Televoting sisteminin kaymağını yemişti ama kendimizi kandırıyorduk, ortada büyük bir haksızlık vardı. Zaten Televoting'in manipülasyona açık bir sistem olduğu daha sonra ortaya çıktı. Şahin'in asıl yanlışı ise Eurovision'un sonucunun çok da önemli olmadığı, eğlence ağırlıklı bir yarışma olduğunu unutmasıydı. Çayımızı, çerezimizi alıp Bülend Özveren'in komşu ülke oylarına takmasını, Yunanistan'ın Kıbrıs Rum Kesimi'ne 12 puan vermesini, eğlenceli şarkıları, şovları izleyerek güzel bir vakit geçiriyorduk. Dünyada müziğe yön veren İngiltere bile bazen sonuncu olurken; Şahin meseleyi büyüttü, inat etti ve halkı büyük keyif aldığı bir yarışmadan mahrum bıraktı.
Bugün Azerbaycan, Kazakistan gibi Asya ülkeleri bile Eurovision'a katılmak için can atıyor, yarı finali geçmek için büyük çaba harcıyorlar. Oysa Türkiye, 2013 yılına kadar Eurovision yarışmasında hep vardı.
Umarım Türkiye'nin 2018'de Eurovision'a katılacağı haberi doğru çıkar. Avrupa ile sorunlar yaşadığımız, AB üyeliğimizin sekteye uğradığı bir dönemde Eurovision'a katılmak, aradaki buzları eritmek ve Avrupa'nın bir parçası olduğumuzu hatırlatmak adına olumlu bir adım olabilir. Bakalım yeni TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'in kararı ne olacak...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA