Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Medeniyet 30 yıl içinde çökebilir

Facebook'un eski üretim müdürlerinden Antonio Garcia Martinez, bir anda her şeyi bırakıp ABD'nin Seattle kenti açıklarındaki Orcas Adası'nda satın aldığı geniş arazide inzivaya çekilmişti. BBC'nin 'Silikon Vadisi'nin Sırları' belgeseli ekibi, Orcas Adası'nda Martinez'i bulup konuşmuş. BBC, Türkçe sitesinde bu röportajdan önemli bölümleri okuyucularıyla paylaştı:
Martinez, "Gelecek 30 yıl içerisinde dünya nüfusunun yarısı işsiz olacak. İşler çirkinleşebilir. Medeniyet tamamen çökebilir. O yüzden ben de buradayım" diyor. Silikon Vadisi'nde geliştirilen yapay zeka ve robot teknolojilerinin sanılandan çok daha kısa bir süre içerisinde küresel ekonomik dengeleri alt üst edeceğini düşünen Martinez, "Teknolojik gelişmelerin sonucunda çok sayıda kişi işini kaybedecek. Bu durumun önüne geçip oluşacak sefaleti önleyecek sosyal politikalara dair ise hiçbir çalışma yok. Sadece ABD'de 300 milyon silah var. Bu da neredeyse kişi başına bir silah düşüyor demek. Bu silahların büyük kısmı da ekonomik açıdan avantajlı konumlarını yitiren kişilerin elinde" diyor.

KIYAMET SENARYOSU
Martinez, küçük Orcas Adası'ndaki arsasını kendi kendisine yetebilecek şekilde tasarlamaya çalışıyor. Barınaklar, temiz su, tarımsal ürün ve hatta mühimmat dahi stokluyor, atış talimleri yapıyor ve dünyanın sonunu bekliyor. Martinez'in Orcas Adası'nda yaşamasının bir nedeni ise yüzerek Kanada'ya geçecek kadar yakın olması.
Kıyamet senaryolarına inanıp hazırlık yapan ABD'lilerle ilgili bir sürü belgesel var. Martinez'i de onlardan biri olarak görebilirsiniz. Ama Martinez'in kıyamet senaryosu mantıklı ve olma ihtimali yüksek. Yapay zeka ve robot teknolojisinde baş döndürücü bir gelişme söz konusu. Otel işletmeciliğinden süpermarket kasiyerliğine kadar insanın çalışabildiği her iş sahasında istihdam edilecek robotların, 2040 yılına kadar en az 15 milyon insanı işsiz bırakabileceği hesaplanıyor. Robotların gelişiminden en büyük zararı ise orta direk aileler görecek. Birçok insan işsiz kalacak ve bunun da kaos yaratmasından korkuluyor.
Bazı İskandinav ülkeleri, bir grup insana vatandaşlık maaşı vererek sosyal deneyler yapıyor. Gelişmiş ülkeler robotların çalışıp insanların çalışmadan devletten maaş alarak yaşayacağı yeni dünya düzenine hazırlık yapıyor. Bu işten en zararlı çıkacak olanlar ise kalabalık nüfuslu, teknolojide geri olan ülkeler! Çocuklarımızı, gelecek nesilleri düşünüyorsak laik-dindar, Kemalist-muhafazakar, solcu-milliyetçi-Kürtçü çatışmalarını artık bir tarafa bırakıp enerjimizi eğitime, bilme, teknolojiye harcamalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA