Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yok mu Erdoğan’ın heykelini yapacak heykeltıraş?

Kocaeli İzmit'e bağlı Topçular mahallesinde, darbe girişiminin yıldönümünde 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anıt Parkı açıldı. Parkta; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının da aralarında olduğu pek çok küçük heykel yer alıyor. Heykellerden birinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tasvir edildi. Ama 'Büst Erdoğan'a benzemiyor' tartışması başladı. Ben de benzemediğini, hatta biraz karikatürize bir büst olduğunu düşünüyorum.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, "Zaten hiç kimse Erdoğan'a benzeyemez. Yapıtlar, yaşadığımız acıları unutmamak için birer simge gibi. Yüzde 100 benzeyecek gibi bir durum söz konusu değil. Bir başka parka daha uzun adam heykeli diktik. O da benzemiyor. Ama bir simgeyi ifade ediyor. Bu tür çalışmalara böyle bakmak lazım" dedi.
Doğan'ın iyi niyetli hareket ettiğini düşünüyorum. Evet, Doğan'ın belirttiği gibi heykeller yüzde 100 benzemek zorunda da değil ama bu, heykelin özenli yapılmayacağı anlamına gelmemeli. Doğan'ın "Bir başka parka daha, uzun adam heykeli diktik. O da benzemiyor" açıklaması ise evlere şenlik, böyle savunma mı olur? Nedir bu Erdoğan'ın heykellerden çektiği!

HEYKELTIRAŞ DA LAZIM
Harran'da dikilen 15 Temmuz'u tasvir eden, tanklara 'dur' diyen heykel de Erdoğan'a benzemiyordu. Heykel sanatı prensiplerine hiç uyulmamış, vücut hatları bile doğru orantılı değil, karikatür gibi bir heykeldi. 2014 yılında Samsun tanıtım günleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenen balmumu heykel de Erdoğan'a benzemiyordu. Hadi heykel yapmak zor, balmumu heykeli yapmak çok kolay. Bilgisayar programları sayesinde liderlerin sanki fotoğrafı çekilmişçesine balmumu heykelleri yapılıyor.
Heykeltıraş Nuh Açın'ın, 2016 yılında Karadeniz'den bir belediyeden aldığı sipariş doğrultusunda yaptığı 2 ton ağırlığında, 4 metre boyunda bir Erdoğan heykeli daha var. Bu heykel diğerlerine göre biraz daha iyi ama sonuçta o da başarılı değil. Siparişi veren belediye de heykeli almamış.
En çok seçim kazanan, darbelere halkıyla göğüs geren, siyaset tarihimizin en başarılı liderlerinden olan Erdoğan'ın heykelini doğru dürüst yapacak bir heykeltıraş yok mu Türkiye'de? Belediyeler bu heykelleri kimlere yaptırıyorlar? İyi heykeltıraş bulmak zor mu? Kimsenin günahını almak istemem ama böyle kötü heykeller yapmak için FETÖ'cü olmak lazım!
Söz dönüp dolaşıp yine sanatın önemine geldi. Heykeltıraşlık belki de Türkiye'de en zor sanat dalı. İyi heykeltıraş yetişmiyor, bu alanda uluslararası üne kavuşmuş sanatçımız da az. Çünkü heykel sanatı ülkemizde hep üvey evlat muamelesi gördü. Heykeltıraşlık para kazandırmıyor, heykellere değer verilmiyor, heykeller yıkılıyor.
Oysa heykel sanatı o kadar önemli ki... Bir heykelle tarihi yeniden yazabilirsiniz, insanların duygularına, sevinçlerine ortak olabilirsiniz, sosyal yaşamın vazgeçilmezi olabilirsiniz. Heykeller insanların buluşma yeridir, yolunuzu bile onlara göre tarif edersiniz. Tarihimizi özetleyen bir heykele bakıp ağlarsınız, gurur duyarsınız vs. Özetle; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve tarihimizdeki diğer önemli liderlerimizin, sanatçıların, düşünürlerin heykellerini kaliteli yapacak heykeltıraşlara ihtiyacımız var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA