Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Gençler karnını doyuracak bölümü seçiyor

2017 ÖSYS ek yerleştirmelerine ilişkin sayısal veriler açıklandı. Buna göre, üniversitelerde 373 bin 414 olarak belirlenen lisans ve ön lisans programları boş kontenjanlarına 51 bin 400 aday yerleşti, 322 bin 14 kontenjan ise boş kaldı. Hem devlet, hem de vakıf üniversitelerinde büyük bir kontenjan açığı oluştu. Bu da Türkiye'de büyük bir üniversite enflasyonu olduğunu gösteriyor. Ne garip değil mi; bundan 20 sene önce üniversite sayısı yetersiz diye üzülüyorduk şimdi ise kontenjanları dolduramıyoruz. Birçok ilde mantar gibi vakıf üniversiteleri türedi. Bu üniversitelerin bazılarının kampüsü bile yok, dershaneyi andıran tek binada üniversite eğitimi veren özel üniversiteler var. Bu üniversiteler başta reklamla kontenjan doldurmayı başardılar ama artık gençler reklama kanmıyor. Bazı devlet üniversitelerinde de kalite sorunu var. Sırf bulunduğu ili, ilçeyi kalkındırsın, ekonomisine katkı olsun diye meslek yüksekokulu seviyesinde üniversiteler açıldı! Asıl sorun ise mezun olunca iş garantisi olmayan birçok bölümün olması! Üniversite mezunu işsiz sayısı fazla.
Gençler dört sene bir bölümde okuyup işsiz kalmak istemiyor. Örneğin avukatlar bile artık iş bulamıyor! Meslek liselerine, Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitime ağırlık verilmeli! Yeni üniversite açmak yerine mevcut üniversitelerin kalitesi artırılmalı, hatta gerekirse ilgi görmeyen bazı üniversiteler kapatılmalı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA