Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İmla kılavuzu kaldırılsın mı?

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, imla kılavuzunun miadını doldurduğunu, imla kılavuzunu hemen şimdi değil ama belli bir süreç içerisinde kaldıracaklarını ve imla kılavuzunun önündeki bilgileri sözlüklere koyacaklarını açıkladı.
Evet, artık internet var, Google'a ya da TDK'nın sitesine girip bir kelimenin doğru yazılışını öğrenebiliyorsunuz. Okula başlarken alınan imla kılavuzlarına çocuklar el sürmüyor ama buna rağmen imla kılavuzunun basılmak istenmemesini anlamış değilim. O zaman internette olan her şeyin yazılı baskısı olmasın! Böyle bir mantık olabilir mi?
Aslında Kaçalin, açıklamasında çocukların kağıda dokunmasının okuma alışkanlığını geliştirmesinden bahsediyor ve bu açıdan imla kılavuzlarının kağıda basılı hallerinin de olması gerektiğini belirtiyor ama buna rağmen nihai hedefin gelecekte imla kılavuzu basmamak olduğunu belirtiyor.
Sözlük ve imla kılavuzunun görevleri farklı; imla kılavuzunun bilgilerini sözlüğe ekleyip kelimelerin doğru yazılışına da sözlükten bakmak sağlıklı bir yaklaşım değil. Ayrıca Türkiye'de herkes internet kullanmıyor!
Acaba Kaçalin, 'Hazır TEOG kaldırıldı, ben de imla kılavuzunu kaldırayım' diye mi düşündü?
Öncelikle hedefi Türkçe'yi korumak olan bir kurum, imla kılavuzunu neden basmak istemez? Yoksa insanlar zaten cepten mesaj yazarken, tweet atarken imla kurallarını önemsemiyor, çocuklar 'pastane, hastane' yazsın ne önemi var mı diye düşünülüyor? İmla kılavuzu basmayınca TDK kar mı edecek?
TDK'ın asıl hedefi kar elde etmek mi, yoksa Türkçe'yi korumak mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA