Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bir köle stajyer hikayesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi Ayşe Gülen, dört ay önce stajyer olarak çalışmaya başladığı Küsurat Yayınları'nın sahibi senarist Burak Aksak tarafından fiziksel şiddete ve hakaretlere maruz kaldığı iddialarını İleri Haber'den Tuğba Özer'e anlattı.
Ayşe'nin iddiasına göre; Ayşe üç editörle birlikte bir kitap hazırlamaya başlamış. Onu 'Ayşe editör gibi çalışıyor, ona stajyer diyemeyiz' diyerek onore etmişler ve büyük sorumluluk vermişler. Lakin kitap yetişmeyince mobing devreye girmiş. Ayşe ve arkadaşları istifa emişler ama emeklerinin karşılığı olarak kitabın künyesinde adlarının yazılmasını isteyince, Burak Aksak ofise gelmiş ve elindekileri masaya fırlatmış. 'Sizin derdiniz ne künyeyle?' diye sormuş.
Hakaretler etmiş, Ayşe'yi darp ederek dışarı atmış vs.

EMEK SÖMÜRÜSÜ
Ayşe 500 lira maaşla dört aydır sigortasız çalıştırıldığını, maliyeden teftişe geldiklerinde de kendisini başka bir odada sakladıklarını söylüyor.
Ayşe, tüm bu yaşadıklarından sonra savcılığa suç duyurusunda bulunacağını da belirtmiş.
Burak Aksak ise bir tartışmanın yaşandığını ama Ayşe'ye karşı küfür ya da şiddete başvurmadığını söylüyor. Ve şu bilgiyi paylaşıyor: "Bahsi geçen kişiye, tam zamanlı çalışanımız olması teklif edilmiş ve sigortasının yapılması gerektiği söylenmiş ancak kendisi başka birinin daha yanında çalıştığını, ardından da okulunun başlaması sebebiyle her gün ofise gelemeyeceğini açıkladı.
Dolayısıyla yollarımızı ayırma kararı almamız kaçınılmaz olmuştur." Şimdi kime inanmalı?
Kadının beyanı esastır ama Burak 'çamur at izi kalsın' zihniyetinin bir kurbanı da olabilir. Öte yandan bir tarafta 500 lira maaşla, sigortasız çalıştırıldığını, hakkını arayınca darp edildiğini, hakarete maruz kaldığını söyleyen bir öğrenci var! Daha da kötüsü öğrencinin saldırıya uğradığı kitap evi de kadın haklarına duyarlı kitaplar basıyor.
Ne yazık ki, stajyerlerin sigortasız çalıştırıp köle muamele görmesi bir Türkiye geleneği. Gerçi kanunlar değişti; işverenler stajyer de çalıştırsa sigorta yapmak zorunda. Buna rağmen Ayşe sigortasız çalıştırıldıysa büyük ayıp.
Burak Aksak'ın, 'Leyla ile Mecnun' gibi fenomen bir dizinin senaryosunu yazdığı için toplumda belli bir kredisi var.
Eğer iddialar doğruysa böyle güzel işlere imza atan biri işini büyütürken durum emek sömürüsüne nasıl evrilir, nasıl öğrenci bir kıza hakaretlerde bulunur, darp eder? İşte asıl bu soruya yanıt aramalıyız! Belki de Burak da gençken köle stajyer olarak çalıştırıldı ve emeği sömürüldü.
Ne yazık ki, insanoğlunun vakti zamanında çektiği acıları ve zorlukları, gücü elde edince başkalarına uygulamak gibi kötü bir huyu var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA