Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Bu TEOG kaosu son olsun

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) çok değerli yöneticileri, bu saatten sonra TEOG yerleştirme puanlarının açıklanıp, açıklanmaması beni hiç ilgilendirmiyor. Son altı, yedi günde velilerin ve öğrencilerin ne çektiğini biliyor musunuz? Tüm hevesleri kursaklarında kaldı. Biliyorsunuz birçok konuda haklı bulduğum için MEB'i destekledim. Bazen de katılmadığım konularda nezaket kurallarını aşmadan sizi eleştirdim ve önerilerimi yazdım. TEOG'da yaşanan kaos, bir eğitimci olarak beni çok üzdü.
40 yıl özel dershane okul ve vakıf üniversitelerinde üst düzey yönetici olarak görev yaptım. 28 yıldır da SABAH gazetesinde eğitim yazarlığı yapıyorum. Sınavlara soru seçmek çok önemlidir ve yetenek ister. Branşla ilgili soru seçilirken önce iki komisyon kurulur. Sonra havuzdan soru seçilir. O sorunun ortaokul müfredatına uygun olup olmadığı iki komisyonca ayrı ayrı incelenir. Sonra soru iki komisyon tarafından çözülür ve çapraz karşılaştırma yapılır. Yanıtlar aynı ise sorun olmaz. Şayet yanıtlarda sorun varsa tekrar tartışılır. Yanıtlar uysa da uymasa da soru üçüncü bir komisyon tarafından, son kez elden geçirilir ve daha sonra sınavda kullanılır.
Yılda bir branştan iki sınav yapıyorsunuz. Ne yazık ki çelişkili ya da yanlış sorular var. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu böyle sıralama sınavlarında 1 soru ve 1puan çok önemlidir. Şimdi soruyorum, yanlış soru olan branşın komisyon başkanına ve üyelerine ne yapacaksınız? Ben özel sektörde iken böyle bir durumda, gençlerin geleceğini olumsuz etkileyen kişilerin görevine son veriyordum. Soru sınavın namusudur, yanlış soru olmamalıdır. Bu konuyu yakından takip edeceğim ve her noktada okuyucularımı bilgilendireceğim.
Bence, TEOG'da tercih bilgileri de yeterli değil. Tercih konusunu çok iyi anlarım, bunu kamuoyu da iyi bilir. Tercihlerde yüzdelik sırası yerine, bir önceki yıl 1. yerleştirmede okula giren son öğrencinin başarı sırasının kullanılması gerekir. Bunu MEB'in değerli yöneticilerine anlatmama rağmen, değişen bir şey yok. Beni bırakın, ÖSYM'yi örnek alın. Ayrıca, yılsonu başarı puanının hesaplanması da ayrı bir sorun.
Ak Parti hükümetleri,
eğitim konusunda daha önceki hükümetlerin cesaret edemediği birçok sorunda elini taşın altına soktu. Başarılı sonuçlar da aldı. Hiç kimsenin bu başarıların üzerine, siyah noktalar serpiştirmeye hakkı yok. Milli Eğitim Bakanı'nın her şeyi bilmesi beklenemez. Danışmanlarının ve yöneticilerinin donanımlı olması gerekir. Ne yazık ki, veliler ve öğrenciler eziyet dolu bir kayıt dönemi yaşayacak. Allah yardımcıları olsun. Kısacası, bir daha TEOG kaosu yaşamak istemiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA