Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

İstikrarla eğitimin yol haritası

Kurulacak yeni hükümette Milli Eğitim Bakanlığı için, bir eğitimci olarak gönlümden geçen isim, Prof. Dr. Nabi Avcı'dır. Sayın Avcı, bakanlığı süresince ciddi, ilkeli ve güvenilir çalışmalarıyla eğitim dünyamızda önemli işler yaptı. Milli Eğitim istikrar, güven ve meselelerine çözüm istiyor. Bunu da bence, Sayın Avcı başardı. Bugüne kadarki, Milli Eğitim bakanları göreve geldiğinde eğitimle ilgilenmeye başladı; bakanlıktan ayrıldığı gün de eğitimle ilişkileri sona erdi. Ancak Sayın Avcı eğitimin içinden geldiği için tam tersini yaptı. Kısacası, eğitimin sorunlarına vakıf ve kafasında çözümler olan bir isim.
İnsani kalkınma hedefimizin temelini eğitim oluşturur. Eğitim, insanımızın yaşam kalitesini yükselten, ülkemizin insan kaynağını çağdaş dünya ile rekabet edebilir donanıma kavuşturan ve hayat boyu süren bir süreçtir. Yeni dönemde de eğitim, her zaman olduğu gibi yine AK Parti iktidarının öncelikli gündemi olacak. AK Parti hükümetleri eğitimin temel altyapı ve erişim sorunlarını önemli ölçüde çözdü. Önümüzdeki süreçte de eğitimde kaliteyi yükseltme başta olmak üzere daha büyük atılımlar hedefleniyor.

Gelecekte gençlerimizin rolü
MEB, kurumsal örgütlenmesini, eğitim sisteminin ulusal düzeyde politika belirleme, koordinasyon ve denetiminden sorumlu olacak şekilde geliştirecek. Öğrenciyle ilgili sorunların okul düzeyinde çözülmesini esas alarak merkezden yerele doğru yetki devrini gerçekleştirecek. Aldığım bilgiye göre, önümüzdeki dönemde "Eğitimde Kalite" öncelikli alan olacak. Bu amaç doğrultusunda hazırlanacak 'Eğitim Kalite Endeksi' aracılığıyla sınıf, okul türü, ilçe, il ve bölgeler düzeyinde Türkiye'nin eğitim kalitesi haritası ortaya çıkacak.
Okul türleri ve bölgeler arası başarı farklılıkları azaltılıp eğitimde fırsat eşitliğine hayatiyet kazandırılacak. Bu süreçle uyumlu şekilde öğretmen yetiştirme ve eğitim yönetimi alanlarında da dönüşümler hayata geçirilecek. Öğretmen Genel ve Alan Yeterliliklerini belirlenerek bu yeterliliklerle ilişkilendirilmiş Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi hazırlanıp yürürlüğe konulacak. Öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini güncellemelerini sağlayacak "Öğretmen Akademisi" sistemi başlatılacak. Akademi doğru bir düşüncedir.
Eğitimin en önemli taşı öğretmendir. İnsan yetiştirdiği için, her mesleğin üzerindedir. Eğitimi sadece okullarda, belli bir yaşta başlayıp biten şekilde görmemeliyiz. Günümüzde, insanlarımız hayatı boyunca öğrenmeye devam ediyorlar. Her yaşta öğrendiklerine, yeni bilgiler katıyorlar. Geleceğin tasarımında artık gençlerimizin de yer alması gerekir. Millet olarak rol alacağımız gelecek, elbette başka yerlerde kotarılan gelecek tasavvurlarından çok daha iyi, hayırlı ve insani olacak. Gençlerimizin, teknolojiye yeni ve daha insani bir yön kazandırarak ve geleceğin insanlığın lehine tasarlanmasında rol alacaklarına inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA