Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Geleceğini şekillendiren sen ol

Adayların üniversitelerin yurtdışı bağlantılarını da çok iyi kontrol etmesi gerekiyor. Bir üniversite artık uluslararasılaşma çizgisine gelmiş olmalı... Bu da Erasmus'la ya da üniversitelerin ikili anlaşma dediğimiz diploma programlarıyla gerçekleşecek. Eğer adayın seçtiği bölümlerde bunlar ya da bunların tamamı varsa, o onun için artı olacak.
Tüm bunların yanı sıra üniversiteye girince genç hayata profesyonel hazırlanmalıdır. O zaman üniversitenin iş dünyası ile ilişkilerini de öğrenmeli. Bununla birlikte adaylar üniversitede girişimcilik derslerinin, kulüplerin, sosyal sorumluluk projelerinin olup olmadığını sorgulamalıdır. En son olarak da adayların dikkat etmesi gereken nokta kampüstür. Üniversite şehir içi ya da şehir dışı kampüste yer alabilir, bunun artı ya da eksilerini görmeli ve ona göre karar vermelidir.

Kararını ver
Genç üniversite seçerken, "Ben 2016'nın Ekim ayında hangi üniversitenin kampüsünde olmak istiyorum ve hangi bölümünde okuyabilirim" şeklinde düşünüp, bunları bir listeye yazmalı. Sonra sözünü ettiğimiz kriterlerin yanına artı ve eksi koyarak, bunun sonucunda da en çok artıyı alanı en üste koyması doğru olur. Kısacası şu, genç tercihini yaparken kalbinin sesine kulak vermek zorunda. İlgi, istek ve yeteneği de buna uygunsa seçtiği yer onun için en mükemmel tercihtir. Lütfen yalnızca puan sıralamasına ya da yalnızca Türkiye başarı sıralamasına göre hareket edilmesin. Çünkü gelecekte birçok kriter önem kazanacak. 2025'te donanımlı bir meslek sahibi olmak için gençler bütün bu alternatifleri düşündükten sonra tercih yapmalı. 2010 sonrasında gençler 'İleride ben nasıl donanımlı bir insan olurum' cümlesinin karşılığını verebilmek için tercih öncesi büyük bir araştırma yapıyorlar.
Gençler üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki; öğrencilerin yüzde 42'si lise sona başlarken "Üniversitede nereye girmek istiyorum" sorusunun cevabını verirken, yüzde 31'i temmuzda vermiş. Yine üniversite adayları üzerinde yapılan bir ankete göre; büyük çoğunluğu özellikle vakıf ve daha sonra da devlet üniversitelerinin tanıtım günlerine gidip, birebir olarak oradaki öğretim üyeleriyle görüşmüşler ve bu görüşmenin sonunda öğretim üyelerinden bilimsel bilgiler alırken, yine o üniversitelerdeki tercih uzmanlarından tercih yapabilmek için neler gerektiğini öğrenmişler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA