Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YÖK Atlas sistemi

2017 ÖSYS'nin ilk aşaması YGS'nin sonuçları açıklandı. Klasikleşen, YGS sonrası bazı konuları bir yana bırakıp, öğrencim ve dostum İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç ile bir değerlendirme yaptık. Adayların bundan sonra yapması gerekenleri konuştuk.
Bu yıl, bilindiği üzere mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı yok. 2002'de başlayan uygulamanın kaldırılması meslek liselilerin belini büktü. 11 Temmuz 2017'de başlayacak tercih döneminde iki yıllık önlisans programlarını tercih edecek meslek lisesi mezunlarının YGS'de ilgili puan türünde 150 barajını aşması gerekiyor. Sahadaki izlenimlerim pek çok meslek liselinin bu yıl üniversite hayalini önümüzdeki yıla ertelediğini gösteriyor. Ağustosta yerleştirme sonuçları açıklandığında, başta vakıflar olmak üzere iki yıllık kontenjanlarda önemli boşluklar görürsek şaşırmayalım.
Bu yılki YGS sonuçları, açıköğretimi hedefleyenler için de ayrı önem taşıyor. 2017 ÖSYS Kılavuzu'nda açıklandığı üzere, artık lisans seviyesinde açıköğretim programlarına yerleşebilmek için 180 puanı aşmak gerekecek.
Örneklemek gerekirse, açıköğretimde 4 yıllık işletme hedefleyen adayın YGS'de 180'i aşması, sonra LYS-1 ve LYS-3'e girmesi ve TM-1 puanının 180'i geçmesi gerekiyor. Bu değişikliğin kamuoyunda pek fark edildiğini söyleyemeyiz. Pek çok açıköğretim adayı 11 Temmuz sonrası, puanı yetmediğinden tercih yapamadığında, çok geç olacak.

YGS başarısı yeterli mi?
Önümüzdeki günlerde LYS sonrası oluşacak puan türleri ile (MF, TM, TS, DİL) öğrenci alan bölümleri hedefleyen adayların kafasını "YGS'deki başarım hedef için yeterli mi?" sorusu kurcalayacak. Bu soruya geçen yıllarda sağlıklı yanıt verilemezdi. Ancak YÖK Atlas sistemini kullanarak, adayların YGS performansını değerlendirmesi artık mümkün. 10 Mart 2016'da hizmete giren ve geçen yıl 2 milyon 500 binden fazla kişiye hizmet sunan YÖK Atlas sistemindeki 'Başarı Sırası Sihirbazı' ile aday, hedeflediği programa 2015 ve 2016'da yerleşenlerin YGS'de ortalama kaçıncı sırada olduğunu görebiliyor.
Bir örnek verelim. Ankara Hukuk'u hedefleyen Ahmet, dün YGS-5'te 63 bininci olduğunu görmüş olsun. Ankara Hukuk geçen yıl TM-3 puan türünde en son 4.900'üncü kişiyi almış. "63 binden 4.900'e çıkabilir miyim?" diye soran Ahmet'in yapması gereken şey YÖK Başarı Sırası Sihirbazını kullanmak.
Zira burada, 2016'da Ankara Hukuk'a yerleşen 648 kişinin YGS-5 başarı sıraları var.
Ahmet, ortalamanın biraz gerisinde kaldığını ama geçen yıl Ankara Hukuk hedefine ulaşanlar arasında kendisinden geride olanlar da olduğunu anlayabilir. Ahmet'in yapması gereken, temposunu artırarak çalışmayı sürdürmek olmalı. Yolunuz açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA