Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Evdeki sağlık düşmanları

Çamaşır suyu, oje gibi günlük hayatınızda kullandığınız ürünlerin sağlığınızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Bu ürünler yerine doğal maddeler kullanmalısınız...

Hemen hemen hepimizin evinde bulunan ve devamlı kullandığımız zararlı maddelerin yerine doğal alternatifleri koymanın zamanı geldi. İşte bu ürünler:
1-Çamaşır suyu:
Ev hanımlarının büyük bölümü çamaşır suyundan ayrı bir hayat düşünemiyor. Bazen giysileri beyazlatmak, bazen de ortam dezenfeksiyonu için çamaşır suyu sıklıkla kullanılıyor. Çamaşır suyunun keskin kokusunu bilmeyen yoktur. Yapılan araştırmalar, bu kokuyu solumanın burnunuzdan başlayarak ciğerlerinize kadar tüm solunum yollarında hasara yol açtığını belirtiyor. Gözleriniz ve cildiniz üzerindeki olumsuz etkilerini de düşünecek olursak, bir an önce doğal bir alternatif bulmamız gerektiğini fark edebiliriz. Çamaşır suyundan vazgeçemeyenler; beyaz sirke, kabartma tozu ya da peroksit tabanlı ürünler kullanarak aynı temizlik etkisine zarar görmeden ulaşabilirler.
2- Sinek kovucular: Sivrisineklerden korunmak, aynı zamanda bulaşıcı hastalıklardan da korunmak demek. Piyasada satılan ürünlerin kanserojen etkileri, yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıktı. Hem cildinize, hem de emilimi ile birlikte tüm vücudunuza zarar veriyorlar! Bunun yerine bitkisel alternatifleri deneyin. Mesela esansiyal yağlar... Limon, okeliptus ve lavanta, sivri sineklerin hiç hoşlanmadıkları kokular arasında yer alır. Bu yağları, açık havada cildinize ince bir tabaka halinde sürebilirsiniz.
3- Naftalin:
Hepiniz yaz başında kazaklarınızın arasına yerleştirdiğiniz naftalinin kaybolduğunu ancak keskin kokusunun devam ettiğini fark etmişsinizdir. Yapılan araştırmalar, naftalin kokusunu uzun süre solumanın akciğer ve gırtlak kanserine sebep olduğunu gösterdi. Naftalin buharıyla adeta kaplanan giysileri giydiğinizde bu zararlı gaz, cildiniz tarafından kolaylıkla emilir ve tüm vücut sağlığınız için tehdit oluşturur. Giysilerin arasına naftalin yerine lavanta keseleri ya da sedir ağacı esansı yerleştirebilirsiniz. Vakumlu hurçlar da iyi birer alternatif.
4- Oda kokuları: Eviniz güzel koktuğunda, yaptığınız temizliğin hakkını verdiğinizi hissedersiniz. Ortamın mis gibi kokuyor olması, ferah bir yerde olduğunuzu hissettirmeye yeter. Bu sebeple aldığınız oda kokularını, evinize itinayla yerleştirir ve gün boyu solursunuz. Yapılan araştırmalar, bu ürünlerin ortama yaydığı kokunun akciğer ve göz hastalıklarına sebep olduğunu gösterdi. Doğal vanilya da güzel ve kalıcı bir koku bırakır.
5- Ojeler: Ojenin içinde bulunan tolüen adlı maddenin özellikle sinir sistemi tahribatına yol açtığı belirlendi. Tolüen, buharlaşarak vücudunuza girer. Bilinçli tüketiciler bu maddeyi içermeyen ürünleri tercih etmeye başladılar bile. Tolüen sadece ojede değil, duvar boyası ve mum yapımında da kullanılıyor.

NPE'ye dikkat!
NPE'ye (nonilfenol etoksilat) deterjan, şampuan ve temizlik maddelerinde sıklıkla rastlanır. NPE; östrojen hormonunu taklit ederek erken adet görmeye, erkeklerde sperm sayısında azalmaya ve üreme hastalıklarının gelişmesine sebep olur. Alışverişlerinizde NPE içermeyen ürünler almaya dikkat edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA