Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Yüzmenin faydaları

Yapılan araştırmalar, yüzmenin kalp hastalığı riskini azalttığını, düzenli yapıldığında kilo vermeyi hızlandırıp diyabet riskini ve kolesterolü düşürdüğünü gösterdi

Yaz aylarının en vazgeçilmez sporu, kuşkusuz yüzmedir. Bunaltıcı sıcaklarda serinlemenin yanı sıra sağlığınız için sayısız faydayı da beraberinde getirir. Görünür kas gruplarını aynı anda çalıştıran nadir aktivite vardır ve yüzme bunların başında gelir. Saatlerce suda kalsanız dahi spor salonlarında geçirdiğiniz bir saat kadar yorulmazsınız. Bunun en önemli sebebi, suyun ağırlığınızı taşımada size verdiği destektir. Boynunuza kadar suya girdiğinizde, vücut kitlenizin sadece yüzde 10'unu taşımak zorunda kalırsınız. Böylece, daha az dirence karşı koymanız gerekir. Bir yüzücü gibi yüzmediğinizi dolayısıyla sizin tarzınızın aktiviteden sayılmayacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz! Yüzmenin her formu belli miktarda kalori yakmanıza yardımcı olur. Kabul edilen genel kurala göre; düz kulaçla 10 dakika yüzdüğünüzde 60, ters kulaçla 80, serbest teknikle yüzdüğünüzde 100, kelebek sitilini tercih ettiğinizde 150 kalori yakarsınız! Hiç de hafife alınmayacak bu rakamlara, sadece 10 dakikada ulaştığınızı da unutmayın. Yüzmeyi diğer spor dallarıyla kıyaslayan araştırma sonuçları, oldukça ilginç veriler sunuyor. Yürüyüş ve koşuyu tercih edenlerle yüzme sporunu benimseyenlerin belirli yaş aralığında ölüm oranları incelenmiş. Sonuç yüzmeden yana. Yüzmeyi tercih edenlerin söz konusu yaş aralığındaki ölüm oranı, diğer gruba göre yüzde 50 daha az.

KOLESTEROL DÜŞER
Yapılan araştırmalar, yüzmenin anti enflamatuar etkisi sebebiyle kalp hastalığı riskini azalttığını, düzenli yapıldığında kilo vermeyi hızlandırarak diyabet riskini ve kolesterol seviyesini düşürdüğünü gösterdi. Yüzmeye de diğer tüm sporlarda olduğu gibi vücudu ısındırmadan başlamamak gerekir. Aktivite esnasında kaslarınızı çalıştırdığı halde fazla yormadığından ısındırma süresini kısa tutabilirsiniz. Üç-beş dakikalık bir egzersiz, bedeninizi yüzmeye hazırlamaya yeter.

YÜZMEK İÇİN EN DOĞRU TERCİH SUYU BERRAK OLAN DENİZ VEYA HAVUZDUR
Alışkanlıklarınız arasına yüzmeyi ekleyin diyoruz ancak yaz aylarının kısa sürdüğü, daha da önemlisi, yoğun çalışma hayatında tatile vakit olmadığı gerçeğini de unutmamak gerekir. Bu durumda yüzmeyi sevenlerin büyük kısmı, kapalı havuzları tercih ediyor. Aslında, açık veya kapalı havuzun optimum sağlık koşulları sağlandığında birbirlerinden farkları yoktur. Optimum sağlık koşulları arasında; olası kaza risklerinin minimuma indirilmiş olması, temizlenme araç ve gereçlerinin uygun koşullarda olması ve suyun temizliği sayılabilir. Yüzmek için deniz, en doğru tercihtir. Ancak imkanlarınız denizde değil havuzda yüzmenizi gerektiriyorsa, temizliğinden emin olmanız gerekir. Bunun için dikkat etmeniz gerekenler şöyle:
* Su berrak olmalı.
* Havuzun etrafı, pürüzsüz ve kaygan olmayan taşlarla döşeli olmalı.
* Havuzda koku olmamalı. Kimyasal kokusunun yoğunluğu da olmaması gerekenlerden biridir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA