Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Diyetinizi ekmek ile takviye edin

Kilo vermek için sağlıklı beslenmelisiniz. Öğünlerinizde lif içeriği yüksek ekmek yemelisiniz. Çünkü lif, sindirim sistemini düzene sokup tokluk hissi süresini uzatır

Fazla kilo ile mücadele, durumdan muzdarip olanlar için sonu gelmez bir döngüdür. Kış aylarında kalın giysilerin altına gizlenebilen fazla kilolar, yaz geldiğinde ortaya çıkıyor. Uygulanan başarısız diyetler, sonrasında verilenden çok daha fazla kilonun alınmasıyla son buluyor. Hep söylediğim bir şey var; kilo verememenin ilk ve en önemli sebebi diyete başlamaktır. Diyete başlanmaz! Çünkü sağlıklı beslenme bir hayat tarzı olmalıdır. Olması gerektiği gibi beslenen bir kişi zaten kilo problemi yaşamayacaktır.

DÜZENLİ KAHVALTI EDİN
Diyet yaparken bir uzmandan yardım almayan ya da ne yapacağını bilmeyenler; kahvaltı öğününü atlıyor. Oysa her sabah düzenli kahvaltı etmek, bir yaşam şekli olmalıdır. Uyandığından beri aç bekleyen bir insan, ilk öğünü olan öğle yemeğinde normalden çok daha fazla yiyerek ikinci yanlışı yapar. Güne kahvaltıyla başlamak; hem sizin, hem de metabolizmanızın aynı anda çalışmaya başlamasını sağlar. Mide, ne yenirse yensin dört saat içerisinde boşalır. Ara öğünler, bu sebeple önemlidir. Öğün aralarını dört saatten az tuttuğunuzda, mideniz tamamen boşalmış olmayacağı için daha az yiyerek tok hissedebilirsiniz.

KALORİ DEĞERLERİ AYNI
Öğünlerde ekmek yememek, kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Ancak ekmek seçimi önemli. Esmer ekmeğin kalorisiz olduğunu düşünmek de son derece yanlış. Yapılan araştırmalar; bir ince dilim beyaz ekmekle, yine ince bir dilim esmer ekmeğin aynı kalori değerine sahip olduğunu gösterdi! Bu ikisini birbirinden ayıran en önemli fark, lif içeriğidir. Lif, sindirim sistemini düzene sokarken, tokluk hissinin süresini de uzatır. Böylece daha uzun sürede acıkırsınız.

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN
Sağlıklı beslenme ve kilo verme söz konusu olduğunda, hemen hemen herkes, bol su içmesi gerektiğini duymuştur. Günde iki-üç litre su içmek vücuttan yağ atılmasını kolaylaştırır. Yeter miktarda su tüketilmediğinde; vücut, alınan suyu tutar, böylece olduğunuzdan daha kilolu görünmenize sebep olan ödem gelişir. İhtiyacınız olan su miktarını idrarınızı takip ederek anlayabilirsiniz. Eğer idrarınız koyu renkte ve yoğun ise az su içiyorsunuz demektir.

KAÇAMAKLARA DİKKAT!
Eğer kilo vermek istiyorsanız, atıştırmalıklar, olduklarından çok daha lezzetli görünmeye başlarlar. Bu aşamada hacmi küçük ancak kalorisi yüksek atıştırmalıklardan uzak durmaya çalışın. 'Ufacık bir lokma' demeyin, ne yediğinizi mutlaka bilin. En sık tercih edilen atıştırmalıklar arasında kuru yemişler yer alır. Mesela 100 gr. ay çekirdeği, ortalama 600 kaloridir! Hacmi küçük ama etkisi büyük yiyeceklerden uzak durmak istiyorsanız; sevdiğiniz zararsız atıştırmalıkların bir listesini yapıp marketten sadece onları alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA