Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Hayatı zorlaştıran hastalık reflü

Halk arasında mide yanması olarak bilinen reflünün nedenleri arasında kötü beslenme bulunuyor. Çikolata, turunçgiller, alkol, sigara, domates ve sakızdan uzak durun. Ayrıca geç saatlerde abur cubur yemeyin

Reflü ile yaşamak, son derece zor ve yorucudur. Halk arasında mide yanması olarak bilinen reflünün dikkat edilmesi gereken farklı belirtileri vardır. Bu belirtiler arasında; boğaz yanması, ses kısıklığı, boğulma ya da baskı hissi ile uyanma, ağızda asit tadı, yutmada problem yaşama ve kronik öksürük sayılabilir. Basit tetkiklerle teşhis edilebilen reflünün sebepleri arasında kötü beslenme ilk sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalar, tüm dünya genelinde reflü ile yaşayanların sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çekiyor. Bilim adamları, işlenmiş gıdalardaki kimyasalların, mide kaslarını etkileyerek reflüye sebep olabileceğini söylüyor. Ayrıca beslenmede yapılan hatalar, reflü şikayetlerini ciddi oranda artırıyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar; kafein, çikolata, alkol, gazlı içecekler ve meyve sularının reflü şikayetini artıran gıda maddeleri listesinde ilk sıralarda yer aldığını gösteriyor.

BUNAMA OLABİLİR

Reflü tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kişiyi rahatlatıyor ancak çok sık kullanılmaları, farklı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Reflü tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini araştıran bilim adamları; uzun vadede B12 Vitamini eksikliğine, hatta nörolojik problemlere ve bunamaya sebep olabildiklerini ortaya çıkardı. Göğüste yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi gibi belirtilerle kendini gösteren reflüye; kış aylarında TV karşısında fazla zaman geçirilmesi ve dolayısıyla fazla abur cubur tüketilmesi nedeniyle sık rastlanıyor. Uzmanlar, ne yediğinizden çok ne zaman yediğinizin önemli olduğunu düşünüyor. Yemeğinizi, yatmadan en az iki-üç saat önce yemeye çalışın. Günün her saati sakız çiğnemekten kaçının. Çünkü sakız çiğnerken farkında olmadan hava yutarsınız ve bu durum, reflü şikayetinizin artmasına sebep olur. Sigarada bulunan nikotin, yutma borusunun alt ucunu gevşetip mide asidini artırır ve reflü şikayetinizin artmasına sebep olur. Birçoğumuz, akşam yemeğinden sonra yağlı ve şekerli atıştırmalıklar yemeyi severiz. Ancak bunlar, reflü hastalarının kesinlikle vazgeçmeleri gereken gıdalar arasında yer alır. Yapılan araştırmalar, meyve sularının genel olarak mide problemlerine sebep olduğunu gösteriyor. Çağımızın -bence- en büyük sağlık problemlerinden biri olan fazla kilolar da reflüye sebep oluyor.

YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRMELİSİNİZ

Reflüyü tedavi etmek için beslenme şeklinizi yeniden düzenlemelisiniz. Ayrıca şunlara dikkat etmelisiniz:
Yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme şeklindeki değişiklikler ve ilaçlara bağlı olarak reflü tedavisi çoğunlukla değişkenlik gösterir.
Öğünlerinizin zamanını ve içeriğini ayarlamak, reflüyü tedavi etmede yardımcı olabilir. Örneğin, öğünlerinizi yatmadan en az üçdört saat önce yemek ve uyku öncesi atıştırmalıklardan kaçınmak, özofagusta oluşabilecek mide asidi miktarının azalmasına neden olabilir.
Yatağınızın başını 15 santime kadar yükseltmek de, yer çekimi sayesinde mide asidinin özofagusa çıkmasına engel olarak reflü belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir.
Mide asidi ve reflü belirtilerini artıran yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Beslenmenizle ilgili değişikliklerin yanı sıra, reflü tedavisinde işe yarayabilecek diğer yaşam tarzı değişiklikleri de vardır. Sigara içmek, özofagustaki kasların elastikiyetini azalttığından ve mide asidinin özofagusa yükselmesini kolaylaştırdığından reflü semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Sağlıklı bir kiloya sahip olmak da çok önemlidir. Çünkü karındaki yağların artması, karın içi basıncını ve mide asidinin özofagusa geriye akışını artırır.

BU ÇAYLARLA RAHATLAYIN

Karaağaç çayı: Reflü tedavisinde sık sık önerilen karaağaç çayı, mideyi yatıştırıp mide zarı ile yemek borusu üzerinde ince bir tabaka oluşturarak reflüye bağlı belirtileri hafifletir. Karaağaç çayını hazırlamak için; iki bardak sıcak suya, iki yemek kaşığı karaağaç kabuğu tozu döküp yoğun kıvama gelinceye kadar karıştırın. İki-üç dakika demlenmesi yeterli olacaktır. Bu çayı yemeklerden sonra günde üç kez içebilirsiniz. Hatmi kökü de aynı karaağaç çayında olduğu gibi yemek borusunda koruyucu bir katman yaratarak mide asitlerinin yakıcı etkisine karşı korur. Hatmi kökü çayını, bir büyük su bardağında üç-dört tatlı kaşığı kurutulmuş yaprak atarak hazırlayabilirsiniz.
Papatya çayı: İshal, gaz, şişkinlik ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılan papatya çayı; reflü belirtilerini hafifletmek ve mideyi rahatlatmak için de kullanılabilir. Papatya çayının hazırlanması, kullanımı ve yan etkileri hakkında detaylı bilgileri papatya çayının faydaları yazımızda bulabilirsiniz. Bu çayları tek tek kullanabileceğiniz gibi mideyi rahatlattığı bilinen rezene gibi diğer bitkilerle de karıştırabilirsiniz.

HASTALIĞI TETİKLEYEN YİYECEKLER

Yediklerimiz, reflüyü üç şekilde tetikleyebilir: Midedeki asit miktarını artırabilir, özofagustaki kasların elastikiyetini azaltarak asidin geri kaçmasını kolaylaştırabilir veya midenin boşaltma sürecini yavaşlatarak midede asit birikmesine yol açabilir. Herkesin bünyesi farklıdır ve herkes yediği yiyeceklere birbirinden farklı tepkiler gösterir. Hangi yiyeceklerin reflünüzü tetiklediğini belirlemenin en iyi yolu, yediklerinizi yazdığınız bir günlük tutmak ve belirli yiyecekleri semptomlarınızla bağdaştırmaktır. Reflüye neden olan yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:
Baharatlı yiyecekler (acılı sos ve biberler gibi)
Kızartmalar
Yağlı yiyecekler
Kafein (çay, kahve ve gazlı içeceklerde bulunur)
Domates ve domatesten yapılan yiyecekler
Turunçgiller ve turunçgillerden elde edilen meyve suları
Çikolata
Nane
Sarımsak ve soğan
Alkol (özellikle şarap)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA