Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Hindistan cevizi tüketin yaza enerjik girin!

Enerjiniz çabuk tükendiğinde doğal yollardan toparlanmanız mümkün. Uykunuzu alın, güneşten faydalanın, ananas ve Hindistan cevizi suyu tüketin

Enerji, hayatı yönlendiren şeydir ve yaşamı değerli hale getirmeye yardımcı olur. Fakat ev, iş, yoğun aktivite programları ve çocuk gibi faktörlerden dolayı zaman zaman enerjiniz düşebilir. Stres ve benzer sebeplerle kaliteli uyku uyuyamama gibi sebepler, gün içinde, hatta tam da ihtiyacınız olduğu dakikalarda adeta tükenmenize sebep olur. Vücudunuz muhteşem programlanmış bir makina gibidir ve sorunsuz çalışması için ihtiyacı olan her şeyi doğada bulabilirsiniz. Amerika'da, doğal yollarla enerjinizi artırmaya yardımcı olacak bir liste yayınlandı. Uygulaması oldukça kolay ve son derece faydalı olan bu listede, durumunuza göre yapmanız gerekenler özetlenmiş. Bugün, sizler için bu listeyi oluşturan maddeleri detaylandırarak hayata geçirmenize yardımcı olmaya çalışacağım...

15 DAKİKA DİNLENİN
Güne iyi başlayın
Güne başlamadan 15 dakika önce kendinize zaman verin. Uyandığınızda camı açın ve temiz hava soluyun, genleşme hareketleri yapın ve elinizi, yüzünüzü yıkayın. Bu üç temel hareket güne zinde başlamanızı sağlar. Ayrıca yapılan araştırmalara göre uyandığınızda bir bardak su içmeniz, yine güne zinde başlamanıza, vücudunuzun kendine gelmesine yardımcı olur.

Uykunuzu alın
Devamlı meşgul bir beyin, uyku saatiniz gelip geçtiği halde sizi uykunuzdan alıkoymaya yeter de artar bile. Ertesi gün yapılacaklar, bugün bitmesi gerektiği halde henüz tamamlanamayan işler derken saatler uyumak için geç kaldığınızı göstermeye başladıysa, ertesi gün ihtiyacınız olacak enerjiyi farklı şeylerde aramaya başlarsınız. Tam ve kaliteli bir uyku uyuyamadığınız için o gün, muhtemelen enerji içeceklerinden medet umacaksınız.

DOĞAL ALANLARDA DOLAŞIN
Yaşam tarzınızı değiştirin
Kronik yorgunlukların en büyük sebeplerinden biri rutin yaşam tarzıdır. Her gün aynı işlerle ilgileniyor, aynı kişiler ile görüşüyor ve aynı aktiviteleri yapıyorsanız, yorgunluk riski altında olduğunuzu söyleyebilirim. Dolayısıyla hayatınızı gözden geçirip bazı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Örneğin iş çıkışı akşam yemeğini dışarıda yiyin ya da hafta sonunuzu doğal alanlarda geçirmeye çalışın. Deşarj olmak sizi yeni bir haftaya hazırlayacak, yorgun hissetmenize engel olacaktır.

Televizyona karşı dikkatli olun
Televizyon uyuşuk ve yorgun hissetmenize neden olur. Çünkü televizyon seyrederken daha az hareket edersiniz ve zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyebilirsiniz. Televizyon karşısında saatlerce oturmak sizi bitkin hissettirir. Televizyon seyretmeye başlamadan önce kendinize alarm kurun. Böylelikle kontrolü kaybetmemiş olursunuz. Ayrıca televizyon karşısında gerçekleştirebileceğiniz bir hobi edinin. Örneğin örgü örün ya da boyama kitabı boyayın.



MANGANEZ İÇERİR
Ananas suyu tüketin
Yapılan araştırmalar, ananasın son derece faydalı bir meyve olduğunu gösterdi. Antioksidan içeriği sayesinde başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde oldukça iyi bir yol arkadaşı olan ananas, C vitamini yönünden de zengin bir meyvedir. Az sayıda gıdada bulunan manganezin maddesi, enzimlerin etkinliğinin görülebilmesi ve antioksidan özelliğin artmasında son derece önemlidir ve ananas, manganez yönünden oldukça zengindir. Ananas, hücre kaybını engelleyerek enerji üretimine de yardımcı olur. Özellikle kendinizi yorgun hissettiğiniz günlerde ananas yemek, yenilenmenize yardımcı olacaktır. Hindistan cevizi, içerdiği faydalı yağ asitleri sayesinde beyin fonksiyonlarınızı düzenlemeye yardımcı olur. C vitamini, antioksidan maddeler, lif ve protein zengini olan Hindistan cevizini özellikle kendinizi yorgun hissettiğiniz günlerde tüketmeniz, ihtiyacınız olan enerjiye ulaşmak için yapabilecekleriniz arasında yer alıyor.

Bol su için
İnsan vücudunu bir araca benzetecek olursak; su, onu çalıştıran benzin gibidir. Birçoğumuz, yoğun çalıştığımız saatlerde su içmeyi ihmal ederiz. Su yoğunluğu zengin gıdalarla beslenmek, su içmeyi ihmal edenlerin yapabilecekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Salatalık, kereviz, turp, domates ve biber, diyet listenize bu anlamda ekleyebileceğiniz gıdalar arasındadır.

20 DAKİKA GÜNEŞ YETERLİ
Güneşten faydalanın
Güneş, vücudun biyolojik ve psikolojik sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlar. Güneş ışığının yaydığı D vitamini iskelet sistemini güçlendirirken; romatizmal hastalıklar, iltihaplanma, osteoporoz gibi hastalıkların tedavisinde etkin rol oynar. Güneş ışığı ayrıca; kalsiyum emilimini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji, depresyon ve stresin azaltılmasına yardımcı olur. Güneşten tam fayda sağlamak için günde 20 dakika güneşe çıkmak yeterlidir.



KAHVALTIDA YULAF EZMESİ
Öğün atlamak, gün içerisinde enerjinizin düşmesine neden olur. Sütlü tahıl, güne iyi başlamanızı sağlayabilir. Ayrıca yulaf ezmesi, ihtiyacınız olan enerjiyi almanıza katkı sağlar. Yulaf ezmesi sindirimi kolaylaştırır, kan şekerinizi dengede tutar, sizi kanser hücrelerinden korur, bol miktarda protein içerir. Yulaf ezmesinin düşük kalorili olması kilo vermenize katkı sağlar. Bu özelliğinden dolayı yulaf ezmesi diyet programlarının da vazgeçilmezidir. Enerji içecekleri, bol miktarda şeker ve kafein içerdiğinden ilk etapta kendinizi zinde hissetmenize sebep olurlar. Oysa gereksiz miktarda şeker ve kafein almadan da kendinizi enerjik hissedebilirsiniz. Bu durumda ilk tavsiyem, yulaf yağı olacaktır. Aktarlarda kolayca bulabileceğiniz yulaf yağının tadı, tek başına içebilmeniz için çok da uygun olmadığından, sabahları içtiğiniz çay veya meyve suyuna iki çay kaşığı ilave etmeniz yeterli.



EGZERSİZ YAPIN
Egzersiz, yorgun hissetmenizin aksine size enerji verir. Amerika'da NASA çalışanlarının da aralarında bulunduğu bir araştırma bunu destekler niteliktedir. Araştırma sırasında 200 kişi düzenli egzersiz programına alınmış, programdan sonra yüzde 90'ı eskisinden daha enerjik hissettiğini söylemiştir. Ayrıca 100 kişi ise daha az stresli hissettiklerini ve daha iyi uyuduklarını belirtmiştir. Gün içerisinde saat başı bilgisayar başından kalkmanız bile kendinizi yenilemenizi sağlayacaktır. Haftada üç ila beş kez arasında yaklaşık yarım saat yürüyüş yapabilir ya da işe bisiklet ile gidebilirsiniz. İngiltere'de yapılan araştırmalara göre, işe bisikletle gitmek sağlık risklerini yarıya indiriyor. Düzenli bisiklet sürmek ölüm riskini yüzde 41, kanser riskini yüzde 45, kalp hastalığı riskini ise yüzde 46 azaltıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA