Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Allah tecelli edince: Uyarı ve tövbe dönemi

Berat Kandili yarın gece. Bu kandil; Şaban ayının 15. gecesi kutlanıyor. Hz. Peygamber (s.a.v.) Şaban ayının 15. gecesi Yüce Allah rahmet nazarıyla yer semasına -göğüne- tecelli eder. Ve "yok mu tövbe eden tövbesini kabul edeyim. Yok mu bağışlanma dileyen bağışlayayım" buyurur.
Bu gece hayvancılıkla uğraşan Beni Kelp kabilesindeki hayvanların tüyleri sayısında insanı Yüce Allah affeder.

Yıllık hesap defteri
Bilindiği gibi kişinin haftalık amelleri Yüce Allah'a perşembe ve pazartesi günleri arz edilir. Yıllık hesapları ise Berat kandilinde arza çıkar. Onun için Efendimiz bu ayda bolca oruç tutardı.

Yıllık eceller bildirilir
Bu gece yapılan önemli işlerden birisi de; kâinatın tümünde bir yıllık değişimler ve olayların ilgili meleklere bildirilmesidir. Bir yıl boyunca doğacak ve ölecek kişiler bile ilgili görevli meleklere iletilir. Adam vardır müthiş bir hırs ve dünyaya dalmıştır. Yatırımlar yapar, planlar çizer ama ölüm bilgisi çoktan Hz. Azrail (ölüm meleğine) bildirilmiştir.
İnecek yağmur tanesinin hesabı dahi Mikail (a.s.) adlı meleğe iletilir.

Ramazandan önce son soluklanma
Berat kandilinden sonra ramazan kapımıza dayanıyor. Ramazan ise; Şeytanların zincirlendiği, nefislerin düzeltildiği, hesaba çekildiği bir durulma mevsimidir.
Berat gecesi tövbe ederek ramazana daha hazırlıklı girme imkânı bulacağız.
Ramazan ayı müthiş bir fırsattır. Toplumsal tövbe zamanıdır. Yer ve gökten inen ve çıkan rahmetin buluştuğu bir zemindir. Onun için de iyi değerlendirilmelidir.

Helalleşin
Kul hakkına bulaşmış olabilirsiniz. Hasetten, kinden, önyargıdan veya başka sebeplerden birilerinin aleyhinde konuşmuş olabilirsiniz. Günaha girmişsinizdir. Ölüm de yakın. Zamanı yok. Azrail'e engel olan herhangi bir otorite de yok. Emredilince kapıya gelir. O zaman insanlarla helalleşin. Kalbini kırdıklarınıza gidin. Aleyhinde konuştuklarınızın lehine konuşun. Doğruyu söyleyin. Bilmediğiniz konularda konuşmayın. Susun. Ya hayır de veya sus. Efendimiz böyle buyurdu.

Müslümanım demek yetmez
Müslümanım demekle kurtulamazsınız. Seccadeniz, tespihiniz, haccınız, zikriniz Allah için olmadıkça, dilinizi insanların hak ve hukukuna, iffetine daldırmadıkça kurtulamazsınız. Müslüman demekle kurtulacağınızı mı zannettiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA