Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sahura hazır mısınız?

Pazar gecesi sahura kalkacağız inşallah. Ramazan başlıyor. Af, mağfiret, hidayet zamanı, siz ona gitmeden o size geldi. Kapınızdan içeri girmek istiyor. Siz ev sahibi, ramazan ise misafir. Kapınızı ramazana açın. Ramazana karşı cömert olun. Hoş geldin ey ramazan deyin. Gel ve beni yıka, temizle. Günahlarımı affettirmeme vesile ol deyin.
İnsanlarla ramazana girmeden helalleşin.
Küs iseniz barışın. Dostlarınızı arayın.
Ramazanlarını kutlayın. Ramazana girmeden, ramazanı unutanlara ramazanı hatırlatın.
İnsanlara tebessüm edin. Kavgayı, ayrıyı, gayrıyı kaldırmaya çabalayın.
Kin, nefret, düşmanlık, gibi duygulardan uzaklaşın.
Kalbinizi saf tutun. Safi olun.
Haramdan el çekin. Helale uzanın.
Kul haklarını ödemeye çalışın. Kırdığınız kalbi onarın.
Dedikodudan, hasetten, laf taşımaktan, suizandan uzak durun.
Tutan el olun. Başkasını anlayın. Başkalaştırmayın.
Yemek yediği kaba tükürenlerden uzak durun.
Hainlerden dost olmaz. İnsanların zayıf olduğu anda kaçan, güçlü olduğunda etrafına toplanan heva ehlinden olmayın. Sizin ayağınızın kayacağı günü düşleyenden uzak durun.

***
ORUÇTAN HABERİNİZ YOK
(ABDÜLKADİR GEYLANİ)


Çoğumuzun oruçtan haberi yok! Emre gösterilen saygı ve hürmet, emredene gösterilen saygı ve hürmettir. Allah'tan, peygamberlerden ve salih kullarından haberi olmayanın bu aydan haberi nereden olacak ki? Çoğunuz; babasını, annesini ve komşularını oruçlu gördü diye onlarla beraber oruç tutar oldu; yani adet üzere oruç tuttu, ibadet olarak değil. Orucu sadece yemekten ve içmekten kesilmek zannediyorlar. Şartlarını ve adabını yerine getirmiyorlar.
Ey cemaat! Âdeti terk edin. İbadete yapışın. Allahu Teala'ya ibadetle geçirirseniz ve ona gerekli hürmeti gösterirsiniz, bu size kıyamet günü şefaatçi olur. Orucu hakkını vererek tutun ki, size hakkınız tam ödensin. Onu eksiksiz yapın ki, karşılığını eksiksiz bulunuz. Rabbiniz katında size şehadet edilsin ve sizi övsünler. Bu vesile ile O'nun kereminden, nimetinden, iyiliğinden, rahmetinden, lütfundan, korumasından, sizin için talep edilsin.
Ey insan. Ey kul. Yazık sana! Sana ne fayda verir ki: Oruca başlıyorsun haramla, oruç bozuyorsun haramla! Bu mübarek gecelerde günahlarla uyuyorsun! Yine yazık sana ki, halk arasında bulunduğun zaman riyakârlıkla ve bozgunculukla, oruç tutuyor görünüyorsun: Fakat kendi başına kaldığında ise bir şeyler yiyor, sonra onlar arasına katılıyorsun ve onlara: "Ben oruçluyum" diyorsun. Hakaretler yağdırıyorsun, yalan yeminlerle yemin ediyorsun! Pintilikle, hileyle, gaspla insanların mallarını ele geçiriyorsun.
Orucun sana fayda vermez. Sen oruçlu da sayılmazsın. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Nice oruçlu vardır ki, aç ve susuz kalmak dışında oruçtan elde ettiği bir şey yoktur. Ve nice ibadet eden vardır ki, ibadetinden kendisine yorgunluk ve uykusuzluktan başka bir şey kalmaz (Abdülkadiri Geylani'nın sözlerinden).
***
TAKVA NEDİR?

Hz. Ömer (r.a.), bir gün Ubey bin Ka'b Hazretleri'ne takvanın ne olduğunu sormuştu. Übey (r.a.) de ona şu soruyu sordu:
"Sen hiç dikenli bir yolda yürüdün mü ey Ömer?"
Hz. Ömer "Evet, yürüdüm" karşılığını verince, bu sefer Übey (r.a.), "Peki, ne yaptın?" diye sordu.
Hz. Ömer "Elbisemi topladım ve dikenlerin bana zarar vermemesi için bütün dikkatimi sarf ettim" cevabını verdi.
Bunun üzerine Übey bin Ka'b (r.a.) "İşte takva budur" dedi. (İbn-i Kesir, Tefsir, 1, 42) Yani dünyada yürürken dünyanın dikenine, günahına ve şerrine bulaşmamaktır. Her an uyanık kalmaktır. Takvanın kelime anlamı -korumak-tır. Ahlakı ve hayatı şeytandan korumak. Takvasız ibadet kabul görmez. Kişinin alnı secdeden nasır bağlamış olsa da takva olmayınca, samimiyet olmayınca kıymeti yoktur.
***
EFENDİMİZ'İN (S.A.V.) DİLİNDE RAMAZAN

Ebu Hüreyre (r.a.) der ki; Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur." (Buhari, Bed'ül- Hak, 11; Müslim, Sıyam, 1, 2, 4, 5)
***
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v.) şöyle demiştir:
"Allah Teala 'İnsanın oruç dışındaki her ameli kendisi içindir. Oruç ise benim içindir. Onun mükafatını da ben vereceğim' buyurdu."
Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine hakaret eder ya da çatarsa 'Ben oruçluyum' desin. Muhammed'in canı kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında miskten daha hoştur. Oruçlunun sevineceği iki an vardır:
Bir iftar ettiği zaman sevinir, bir de Rabbine kavuştuğu zaman orucunun karşılığına sevinir." (Buhari, Savm, 9; Müslim, Sıyam, 163)
***
Ebu Hüreyre (r.a.) der ki; Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Kim yalan konuşmayı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse, Allah'ın o kimsenin yiyip içmeyi bırakmasına ihtiyacı yoktur." (Buhari, Savm, 8; Edeb, 51)

NOT: Bu yıl yine ATV'deyim inşallah. Yine Sultanahmet Meydanı'nda olacağız. Hem iftarda ve hem sahurda canlı yayında olacağım. Misafirlerimle. Sizlerle. Gönül insanlarıyla iftarda saat 20.00'de, sahurda 1.30'da sizi bekliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA