Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sofranızı ihtiyaç sahiplerine açın

Bereket ve paylaşma ayı ramazanda her lokmanızda bir ihtiyaç sahibinin sesini yüreğinizde hissedin. Günahlarınızdan kurtulmak için içtenlikle tövbe edin

Yüce Rabbimiz mekândan zamandan münezzehtir. O'nu uyku, uyuklama almaz. Elbette ki sofraya ihtiyacı yoktur. Ancak soframıza fakirleri davet ederek Rabbimizin sevgisini daha çok kazanabilir, O'nu sofranızda hissedebilirsiniz. Sofralarınız, hali iyi olanların birbirlerini davet ettikleri birer zenginler sofrasına dönüşmesin. Mutlaka sofranızda bir yetim, bir öksüz, bir düşmüş, bir borçlu, bir ağzı dualı, bir kimsesiz olsun.

GÜNAHTAN TÖVBE GECİKTİRİLMEMELİ
İnsanoğlu günah işleyebilir. İşlememelidir ama kötülüğe meyleden bir nefis vardır ve nefsi kişiyi tuzağa düşürebilir. Böyle bir durumda, günahtan tövbe geciktirilmemelidir ve tövbe içten bir şekilde yapılmalıdır.
Günahından tövbe eden kişi şunlara dikkat etmelidir.
1- İşlediği günahı tamamen terk etmelidir.
2 - İşlediği günahı dile getirmemeli, konuşmamalı, başkalarına anlatmamalıdır.
3 - Kendisini günaha iten ortamlardan uzaklaşmalıdır.
4 - İşlediği günaha benzer günahlardan da uzak kalmalıdır.
5 - Günahları konuşanları dinlemekten uzak kalmalı, kulağıyla da günah dinlememelidir.
6 - Yüreğinden günahı silmeli ve asla düşünmemeli, içinden böyle bir niyet geçirmemelidir.
7 - Tövbesinde samimi olup olmadığını tartmalıdır.
8 - Tövbesinin yaşantısına yansıyıp yansımadığına bakmalıdır.
9 - Kalbinin, niyetinin, ihlasının düzgün olup olmadığına bakmalıdır.
10 - Tövbe etmeli ama tövbeye de aldanmamalı, sürekli tövbesine devam etmelidir.
Kuran-ı Kerim övünmeyi, kendini öne çıkarmayı, takva sahibi olduğunu seslendirmeyi doğru bulmaz. Bu nedenle de şöyle buyurur: "Öyleyse kendinizi temize çıkarmayın. O sakınanı, çok iyi bilir."(Necm,32)

BİR DUA
İmam-ı Azam'ın Duâsı
Allah'ım Esma-i Hüsnayla yalvarıyorum. Allah'ım, sen lütufkârsın, duâyı kabul edersin, mü'minsin, koruyucusun, meliksin, büyüksün, suret verensin, her şeyin sahibisin, verensin, alansın, meliksin, yücesin, tesbih edensin, şereflisin, yaşatansın, öldürensin, güçlüsün, apaçıksın, senden senin rızanı ve cenneti istiyorum. Allah'ım sen dirisin, hannansın (merhametlisin), halimsin, yumuşaksın, övülmüşsün, hakîmsin, koruyucusun, hasîbsin (her şeyi hesap edensin), senden rızanı ve cenneti istiyorum. Allahı'ım sen daimsin, deyyânsın, dâfi'sin (def edensin), dünya ve âhiret hususunda kaçındığım şeyleri benden uzak tutmanı, rızanı ve cenneti istiyorum. Allah'ım sen rahmansın, rahimsin, Rabsın, raûfsun, rahimsin, râziksin, rezzâksın beni umduğum ve ummadığım yerlerden rızıklandır, senden rızanı ve cenneti istiyorum. Allah'ım sen selâmsın, semî'sin, işitensin, duamı işitir, gizli ve aşikâr yaptığım işleri bilirsin, benden yüz çevirme, beni tüm kötülüklerden koru, senden rızanı ve cenneti istiyorum ya Rabbi.

BİR AYET
Tövbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar, rükû' ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü'minleri müjdele. (Tevbe Suresi 112)

BİR ESMA
ER-RAHÎM: "Ahirette, müminlere sonsuz ikram, lütuf ve ihsanda bulunan."

BİR HADİS
Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. (Buhari, Savm, 2)

BİR SÜNNET
Suyu üç yudumda oturarak, kıbleye dönerek içmek. Başında "besmele" çekmek, sonunda "elhamdülillah" demek.

SORU - CEVAP

Kaza namazı kılmadan önce mutlaka ezan okunmalı mıdır?
Ezan sünnettir. Ama birden fazla vaktin kazasını kılacaksanız tek bir ezan okuyun. Ancak her bir namaz için de kamet getirmek uygun olur.

Ziynet eşyalarının zekâtı verilir mi?
Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekâta tabi değildir. Altın ve gümüşten oluşan ziynetler ise zekâtta aranan nisaba ulaşırsa zekâta tabi olur. Bilindiği gibi altın ve gümüşteki nisab miktarı, 80.18 gr ve daha fazla miktardaki altındır. Özellikle de bu miktar altının üzerinden bir yılın geçmiş olma şartı vardır.

Türbe ziyaretlerinin usulü nedir?
Türbe ziyareti mezar ziyaretidir. Mezarları ziyaret sünnettir. Peygamberimiz bunu teşvik etmiştir. Ancak orada mum yakmak, çaput bağlamak, etrafında tavaf etmek, ondan bir şey istemek gibi hususlar bid'attır. Şirke yol açacak tavırlardır. Ancak orada durup Allah'tan tövbe ve istiğfar dilenir ve türbe sahibine de dua edilir. Doğru olanı budur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA