Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Hadislerde kabir azabı

Hz. Peygamber (s.a.v.) namazlardan sonra kabir azabından Yüce Allah'a sığınırdı. Bu hali vefat edinceye kadar devam etti. (Buhari, Cum'a, 986, 996, 998, Cenaiz, 1283; Tirmizi, Cum'a, 514)
Kütüb-i Sitte (güvenilir altı hadis kitabı) başta olmak üzere birçok hadis kitabında kabir azabıyla ilgili rivayetler öyle yaygın olarak bulunmaktadır ki, bu konunun inkâr edilemez bir yaygınlığa -tevatüre- ulaştığı ifade edilir.
Bazı örnekler;
1- Hz. Peygamber (s.a.v.) kabir ya cennet bahçesine veya cehennem çukuruna benzer buyuruyor. (Tirmizi, Kıyamet, 26)
2- Medine'de Hz. Aişe'nin yanına giren yaşlı iki Yahudi kadın 'Kabir azabından Allah seni korusun' demişler, Hz. Aişe de onları hoş karşılamamış, efendimiz gelince de bu durumu sormuş, Hz. Peygamber (s.a.v.) bu iki Yahudi ihtiyar kadını doğrulayarak, "Evet, kabir azabı vardır" buyurmuştur. (Müslim, Mesacid, 125)
3- Hz. Peygamber (s.a.v.) karın ağrısından ölenin kabirde azap görmeyeceğini belirtmiştir. (Nesai, Cenaiz, 111)
4- Hz. Peygamber (s.a.v.) Bedir harbinde ölmüş olan müşrik liderlere seslenmiş ve "Seni duyuyorlar mı" diye soran Hz. Ömer'e, "Onlar beni senden az duyuyor değil" cevabını vermiştir. Bu da kabir ehlinin uyanık olduğunu, duyduğunu zarar veya fayda gördüğünü gösteriyor.
5- Peygamberimiz şöyle buyurdu: Ölü kabire konulunca cemaatin mezardan ayrılışının sesini duyar. (Müslim, İman, 34)
6- Hz. Peygamber iki mezara uğramış ve onların ufak bir şeyden dolayı azap çektiklerini belirttikten sonra, yaş bir dalı almış, ikiye bölüp şöyle buyurmuştur: Bu iki dal kurumadıkça bu kişilerin çektikleri azap hafifler (Ebu Davut, Taharet, 26)
7- Efendimiz bir seferinde şöyle buyurdu. Ölülerinizi gömmekten kaçınmayacağınızı bilseydim, kabir azabını size duyurması için dua ederdim.
8- Ölen kişiye salih evladının fayda sağlayacağını Hz. Peygamber haber veriyor. (Müslim, Vasiyye, 14; Tirmizi, Ahkâm 36; Darimi, Mukaddime,46)
9- Hz. Peygamber (s.a.v.) Hz. Ömer'e; Mezara konduğunda, Münker ve Nekir adlı iki melek sana sorgu için geldiklerinde halin ne olacak, diye sormuştu. (Iraki bu hadis mürsed, ama senedi sahihtir der.)
10- Hz. Peygamber (s.a.v.) mezarları ziyaret eder ve onlara selam verirdi. Hayat olmayan bir mezara Hz. Peygamber neden selam versin veya dua etsin.)
11- Hz. Peygamber bir seferinde 'kabir azabından Allah'a sığının' buyurdu. Ve Sahabeye bunu üç defa tekrar ettirdi. (Müslim)
Sonuç: Hem Kur'an-ı Kerim'in işareti, hem hadisler, hem sahabenin beyanı ve hem de akait kitapları kabir azabının hak olduğunu söyler. Yüzyıllardır İslam ulemasının güçlü kabullerinden birisidir. Kabir azabının hak olması.
Kıyamete yakın olanın veya eski ölenin azabının eşit olup olmayacağı Yüce Allah'ın bir taksimatıdır. Allah dilerse on dakikada azabın en şiddetlisini tattırır, dilerse de bu azabı hafifletip bir yıla yayar. İsterse kabirde azabı hafif tutar -veya nimeti- ahirette ise onu tamamlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA