Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Stres mide sağlığınızı bozar

Ailemizdeki herkes mide- bağırsak sorunu yaşıyor. Nelere dikkat etmemiz gerekiyor? A.S./Kayseri
Mide ve bağırsak şikayetlerinin pek çok sebebi olabilir. Sağlığınızı korumak için şunlara dikkat etmelisiniz:
Reflü, kronik kabızlık veya ishal, hemoroit, yoğun gaz, mide bulantısı, kilo kaybı, makattan kan gelmesi gibi şikayetleriniz varsa; vakit kaybetmeden hekime başvurun. 50 yaşından sonra kolonoskopi yaptırın.
Kurubaklagiller ve tam tahıllar gibi prebiyotik gıdalarla bağırsaktaki dost bakterilerinizi çoğaltabilirsiniz. Ayrıca probiyotik destekler kullanabilirsiniz.
Gaz ve reflü problemi için sağlıklı bir kiloya inin. Küçük porsiyonlar ve sık aralıklarla beslenmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca yavaş yiyin.

SİGARA KULLANMAYIN
Bol su için ve her gün düzenli yürüyüş yapın.
Daha az sinirlenmeye ve stres olmaya çalışın. Gerekirse yardım alın.
Sigaradan, aşırı alkolden ve tuzlu gıdalardan uzak durun.

ÇOCUĞUNUZLA ZAMAN GEÇİRİN
4 yaşındaki oğluma hiç vakit ayıramıyorum. Bu durum, gelişimini etkiler mi? M.G./Eskişehir
Okul öncesi dönemde düzenli aile aktivitelerine katılmak, çocukların sosyal ve duygusal sağlığını olumlu etkiliyor. Bir araştırmaya göre; bu aktiviteler çocukların duygularını daha kolay anlamalarını, empati ve kişisel kontrol geliştirmelerini ve daha rahat ilişki kurmalarını sağlıyor. Akşam yemeği yemek, şarkı söylemek, okumak, oyun oynamak ve masal anlatmak gibi aktiviteleri ailesiyle yapan çocukların duygusal sağlığı iki kat artıyor. Yapacağınız her ekstra aktivite çocuğun sosyo- duygusal sağlığını yüzde 50 etkiliyor. Bu nedenle çocuğunuza az ama öz, kaliteli zaman ayırmalısınız.

YÜRÜMEK ALZHEİMER'I ÖNLER
Alzheimer olmaktan çok korkuyorum. Korunmak için neler yapabilirim? T.B./Ankara
Alzheimer hastalığı gibi hafıza sorunlarından korunmak istiyorsanız, yaşam şeklinize ve sağlık risklerinize dikkat etmelisiniz. Yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve kilo fazlalığının hafızayı zayıflattığı biliniyor. Son dönemde yapılan bir çalışmaya göre; egzersiz yapmayanlarda hafıza zayıflığı riski tam dört kat artıyor. Ayrıca depresyon, sosyal izolasyon da risk faktörleri arasında. Sigaranın önemli bir hafıza düşmanı olduğunu unutmayın. Fazla kilolarınızı verin, her gün 30-60 dakika yürüyün ve bol bol Omega 3 alın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA