Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kürtler ne istiyor?

Korkunun ilâcı, tanımak, tanışmak. Diyalog bu yüzden önemli. 28 Şubat sürecinde, başörtüsüne ters bakanların çoğu, bugün hata yaptığını düşünüyor. İşte hem Cumhurbaşkanı'nın, hem de Başbakan'ın eşleri tesettürlü ama laik cumhuriyet elden gitmedi. Eğitimdeki adımlar, kürtaj konusu ve bazı söylemler tedirginlik yaratsa bile, insanlar, laik cumhuriyetin kolay kolay yıkılmayacağını gördü.
Bir başka korku da bölünmek. Türkiye anadilde eğitimle, yerel yönetimlerin yetkisinin genişlemesiyle bölünür mü? Yoksa, "eşitlik" ve "adalet"in sağlanması sayesinde barışa mı yaklaşırız?
Evvelki akşam, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk ve Osman Baydemir'le birlikteydik.
"Kürtler ne istiyor?" sorusuna cevap aradım.
Özetle: "1) Anadilde eğitim. 2) Kimlik konusunda Türkiyelilik. 3) Demokratik özerklik. (Yerel yönetimlere ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda karar alma hakkının tanınması)"
- 3. başlığın içi nasıl doldurulacak? Özerk bölgenin sınırı nasıl çizilecek? Özerk bölgeyi sadece BDP'lilerin kazandığı iller mi oluşturacak?
"Hayır... Kastedilen bütün Kürdistan coğrafyası" (Maraş'ın bir kısmı, Erzincan, Malatya, Elâzığ. Tarihsel olarak Erzurum, Van, Ağrı... Batman.)
İçimden, "Ooo çok sert" demek geldi. Zira etnik temele dayanan bir federasyon ya da özerklik, ülke bütünlüğü açısından tehdit oluşturur. Her ne kadar PKK 1999'dan beri "Birlikte yaşamanın çarelerini arıyoruz" dese de, buna inanabilir miyiz?
İspanya örneğini veriyorlar. İspanya'da 17 özerk bölge var. Ama etnik kimlik taşıyan Katalan ve Bask bölgelerinde yerel yönetimlerin kültürel ve siyasi hakları mevcut. (Sadece milli güvenlik ve adalet, merkezi yönetime bağlı.)
Bir not ekleyeyim: İlk adım olarak, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndan Türkiye'nin çekincelerini kaldırması yeterli sayılabilir.
Demek, 1) Eşitlik (Kürt ve Türk halkı eşit olacak. Ulus devletin yerini ademi merkeziyetçi bir yapı alacak.) 2) Adalet (Geçmişte çok kan aktı. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun, helâlleşelim) 3) Barış (Barışın yolu, Öcalan'ın daha aktif olabileceği ortamın hazırlanması, 'Ev hapsi' ile açılacak.)

***
Bu yazdıklarımın bazı çevrelerin tüylerini diken diken edeceğini görüyorum ama terör sona ersin diyen İspanya ve İngiltere'de benzer adımlar atıldı. Çözüm, yeni şehitler verilmesin diye gerekli.
Oslo'da müzakereler bu çerçeve içinde cereyan etti. Zana-Erdoğan görüşmesinde de farklı bir içerik olmayacaktır. Önce silâh bırakılsın, sonra eşitlik ve adalet sağlanır, denklemine PKK'yı razı etme ihtimali yok. Eşzamanlı bir gelişme talep ediliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA