Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Sadullah Ergin'in başarısı

3'üncü Yargı Paketi, birçok iyileştirmeyi kapsıyordu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin demokratikleşme adımlarının atılması için yoğun gayret sarf etmişti. Ama öyle kargaşaya geldi ki, bakanın çabaları yeterince takdir edilmedi. Sadece adli kontrolün önünün açılması değil, sanıkların özgürlüklerine kavuşmaları için başka düzenlemeler de yapıldı. Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 13. maddesi yürürlükten kalktı; böylece TMK'dan iki yıla kadar hüküm giyenlerin de seçenek yaptırımlardan faydalanması imkânı getirildi. Seçenek yaptırımlar Türk Ceza Kanunu'nun 50'nci maddesinde yer alıyor. Bunlar, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, para cezasına dönüşmesi, ertelenmesi; bir eğitim kurumuna devam zorunluluğu vs. Eğer TMK'dan hüküm giyenler, sadece, terör örgütünün gösterilerinde pankart taşıyıp slogan atmalarından dolayı cezalandırılmış, ayrıca "terör örgütü üyesi" olarak değerlendirilmemişlerse, yeni düzenlemeden yararlanabilirler. Hâkim, onları "terör örgütü üyesi olmamakla, hiyerarşik yapı içinde bulunmamakla birlikte, terör örgütü üyesi sayılırlar" hükmüne göre mahkûm etmişse, 2 yıl sınırı aşıldığı için, seçenek yaptırımlardan faydalanamıyorlar.
Gazetecileri ilgilendiren bir başka iyileştirme ile basın yoluyla işlenen suçlara ilişkin 5 bin kadar dosya -soruşturma ya da yargı safhasında veya hüküm verilmiş dahi olsa- erteleme ile kaldırılıyor. (Bir defaya mahsus bir uygulama söz konusu) Ertelemeden yaralanmak için öngörülen ceza üst sınırının 5 yılı geçmemesi gerekiyor. Buna adil yargılamayı etkilemek, Türk Ceza Kanunu'nu 301 kapsamındaki "Türk milletine, yargı organlarına, hükümete, güvenlik güçlerine hakaret, özel hayatın ya da soruşturmanın gizliliğini ihlâl" gibi fiiller giriyor.
"Tutuklu gazeteciler" konusunda ise şunu söyleyebiliriz. Bu gazetecilerin çok büyük çoğunluğu örgüt bağlantısı sebebiyle yargılanıyor. Propaganda suçu basın yayın yoluyla işlendiyse, üst sınır 7.5 yıl. (Erteleme yok) Ama sadece gösterilerde slogan atmışlar, örgüte ait işaretleri taşımışlar ve burası çok önemli, örgüt üyesi sayılmamışlarsa, cezaevinden çıkabilecekler.
3. Yargı Paketi'nden önce de denetimli serbestlik imkânı getirilmişti. Buna göre, son 6 ayını kesintisiz olarak açık cezaevinde geçiren, iyi halli ve tahliyesine bir yıldan daha az süre kalan hükümlüler "denetimli serbestlikten" faydalanmaya başladı. 15 bin kişi bu düzenleme sayesinde cezaevinden çıkacak.
Sadullah Ergin, çok önemli adımlar attı. Son oldubitti olmasaydı, onun başarılarını konuşacaktık. Ama maalesef oldubitti, bakanın çabalarını biraz gölgeledi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA