Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Tutuklu generaller ve YAŞ

Geçtiğimiz yıl, Türk Silâhlı Kuvvetleri bünyesinde önemli bir kriz yaşanmıştı. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner istifa ederek hükümeti zor durumda bırakmak istemiş, Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay da onunla birlikte emekliliklerini talep etmişlerdi. Sonucuna bakıldığında hayırlı bir gelişme söz konusuydu: Komuta kademesinin yenilenmesiyle vesayetçi sistem bir adım daha gerilemiş oldu.
Çok sayıda muvazzaf askerin tutuklu olarak yargılanması, bugün de terfilerde bir tartışma yaratıyor. 2011'de Işık Koşaner, bu yüzden siyasi iradeye karşı direnmiş, rütbede bekleme süresi dolan tutuklu askerlerin emekli edilmemesini istemişti. Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre, tutuklu subaylar terfi edemez ve kademe ilerlemesi yapılamaz. Sadece rütbede bekleme süreleri uzatılabilir. 2011 Yüksek Askeri Şûrası öncesinde, Koşaner, daha önce bekleme süreleri uzatılanlara yeniden 1 yıllık süre verilmesi için ısrarlı davranmıştı. "Belki beraat edebilirler, bir hak kaybı doğmasın" demişti. Tayyip Erdoğan ve arkadaşları bu teklife karşı çıkınca, TSK bünyesinde istifa depremi yaşandı.
Bu sene de terfi sırası gelen çok sayıda tutuklu general mevcut. Haber Türk, güzel bir liste yayınlamış. Bu listeden yararlanarak, isimleri hatırlayalım:
Kara Kuvvetlerinde terfi sırası gelen tutuklu generaller: Korgeneraller: İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek, Korkut Özarslan, Mehmet Eröz, Tevfik Özkılıç, Yurdaer Olcan (10 korgeneralden 6'sı tutuklu); Tümgeneraller: Ahmet Yavuz, Gürbüz Kaya, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Berkay Turgut, Bekir Memiş, Fehmi Canan (22 tümgeneralden 8'i tutuklu); Tuğgeneral: M. Ali Yıldırım, Kasım Erdem, Lokman Ekinci, Gökhan Gökay (35 tuğgeneralden 4'ü tutuklu).
Deniz Kuvvetlerinde terfi sırası gelen tutuklu amiraller: Koramiral: Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç (2 Koramiralden 2'si tutuklu); Tümamiral: Mücahit Şişlioğlu, Cem Gürdeniz, Fikret Güneş (6 tümamiralden 3'ü tutuklu); Tuğamiral: Abdullah Gavremoğlu, Ahmet Türkmen, İsmail Taylan, Nadir Hakan Eraydın, Serdar Okan Kırçiçek, Cem Aziz Çakmak, Levent Erkek, Mehmet Fatih Ilğar, Turgay Erdağ (13 tuğamiralden 9'u tutuklu).
Hava Kuvvetlerinde terfi sırası gelen tutuklu generaller: Korgeneral: Korcan Pulatsü, Ziya Güler (4 korgeneralden 2'si tutuklu); Tümgeneral: Beyazıt Karataş, Güngör Kurubaş (8 tümgeneralden 2'si tutuklu); Tuğgeneral: Mustafa İlhan (10 tuğgeneralden 1'i tutuklu).
Jandarma'da terfi sırası gelen tutuklu generaller: Korgeneral (tutuklu yok); Tümgeneral: Halil Helvacıoğlu (4 tümgeneralden 1'i tutuklu); Tuğgeneral: Ali Aydın (7 tuğgeneralden 1'i tutuklu).
Aslında TSK'da görev yapan 362 general ve amiralden 68'i tutuklu. Yukarıda sıraladığımız 40 isim bu yıl terfi sırasında olanlar. Tutuklu oldukları için Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na göre terfi edemiyorlar. Ya emekli olacaklar ya da 1 yıl uzatma alacaklar. 40 isimden 20'si geçen yıl terfi sırasına girdiği için, rütbede 1 yıl bekleme imkânı verilmişti. 1 yıl dolduğuna göre, emekli olmaları gerekiyor. Ama diğer 20 isim, uzatmadan yararlanabilir.

***

2011'de rütbede bekleme konusunda fırtına kopmuştu. Hele 2010'da, neler neler yaşanmıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Hasan Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanı yapmak istemişti. Iğsız, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın ve İnternet Andıcı'nın hazırlanmasında etkili bir isim gibi görüldüğünden hükümet reddetmişti. Başbuğ alternatif olarak Org. Aslan Güner ve Org. Saldıray Berk'in isimlerini sundu. Onlar da kabul görmedi. Zira Aslan Güner, protesto için Hayrünnisa Gül'ün elini sıkmayan askerdi; Saldıray Berk'in adı da İrtica ile Mücadele Eylem Planı'na karışmıştı. Jandarma Genel komutanı Atilla Işık'a, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, hükümet tarafından teklif edildi ama, Işık istifayı bastı.
***

Dünden bugüne büyük mesafe alındı. Bu yılki Şûra'da benzer tepkilerle karşılaşılmayacağını umuyorum. Süreleri dolan tutuklu generaller emekliye sevk edilecek, diğerleri de bir yıllık bekleme süresinden yararlandırılacaklardır diye tahmin ediyorum. Ama bu uyum, kimseyi aldatmasın. Mutlaka ordu bünyesinde rahatsızlık vardır. Birçok komutan tutuklu olarak yargılanıyor. Muhtemelen bir bölümü haksız yere suçlanıyor. Bu rahatsızlığı bilelim ve askeri vesayetin kırılması sürecinde hemen rehavete kapılmayalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA