Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Suriye, PYD ve Barzani

Esad rejimine karşı tavır almak doğruydu. Ama "İnsan hakları çiğneniyor" gerekçesiyle bu kadar ön plana çıkmanın anlamı var mıydı? Eğer Türkiye, "kazanandan yana olayım" diye böyle bir politika benimsemişse, gelişmeler, kimsenin, hele Türkiye'nin, bu işten kazançlı çıkmayacağının habercisi. Suriye parçalanma yolunda ve tam sınırımızda PKK'nın uzantısı PYD (Demokratik Birlik Partisi) kendisine egemen olacağı bir bölge açmaya çalışıyor. Esad da, artık düşman konumunda gördüğü için, bizi rahatsız etmek amacıyla PYD'ye destek veriyor.
Cengiz Çandar, Ortadoğu'yu yakından tanıyan, isabetli değerlendirmeler yapan bir meslektaşımız.
Kürt meselesini, Barzani üzerinden çözemeyeceğimizi hep yazdı; uyardı.
Türkiye'nin kendi Kürtlerini rahatlatacak adımlar atması gerekirdi; yeterince atmadı. Son olaylar, Çandar'ı doğruluyor. İşte Barzani, Suriye Kürtlerini uzlaştıran bir teşebbüste bulundu: Etkisi altındaki Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile PYD'nin yakınlaşmasını sağladı. Onun girişimiyle, Kürt Ulusal Konseyi ve PYD'nin 5'er temsilcisinin yer alacağı Kürt Yüksek Konseyi'nin kurulması kararı verildi.
Suriye parçalanacak... Tahminler bu istikamette.
Suriye'de Irak benzeri bir federe devlet kurulursa, Türkiye, ilişkilerini sürdürebileceğini açıklıyor. Hatta, PYD'nin tesirinden arındırılmış bağımsız bir Kürt devletine bile ses çıkarmayabiliriz.
Ama gidişat o ki, PYD bölgede etkili olacak.
Bugüne kadar, Türkiye gibi Suriye ve Irak yönetimi de, bağımsız bir Kürdistan'a karşıydı. Saddam sonrası Irak'ın böyle bir gücü yok. Suriye de, toprak bütünlüğünü korumak imkânına sahip değil. Dolayısıyla, pekâlâ, Barzani ve PKK uzlaşmasına dayalı bir Kürt devleti kurulabilir. Cengiz Çandar bunun mümkün olabileceğini söylüyor.
Böyle bir gelişme, PKK terörüne lojistik destek sağlayacaktır. Ayrıca, insanın aklına ister istemez yıllar öncesi gazetelerde yayınlanan o harita geliyor. Irak'tan, Suriye'den ve Türkiye'den kopacak bir parça ile bağımsız Kürt devletinin kurulması ihtimali.
İsrail ve Amerika, öteden beri Arap unsurlarının haricinde bölgede güvenebilecekleri bir Kürt devleti arzu etmişlerdi. Türkiye, aşırıya kaçan anti-
Esad politikasıyla buna çanak tutmuş olabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA