Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Gül'ü üzen olaylar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmet Sever, Ruşen Çakır'a verdiği beyanatta bazı önemli noktalara temas ediyor. Meselâ, Abdullah Gül'ün zaman zaman rencide olduğunu söylüyor. Bunlardan en önemlisi, cumhurbaşkanlığı tartışması. Hepimiz, AK Partililerin oylarıyla geçen kanunda, Abdullah Gül'e ikinci kere seçilme hakkı verilmemesinin Çankaya'da rahatsızlık uyandırdığının farkındaydık. Ama Sever'den bunun devamını da öğreniyoruz. Anayasa Mahkemesi, "Gül 7 yıl için seçildi; ikinci defa seçilebilir" kararını alınca, AK Parti'den tepkiler gelmişti. Bu da Gül tarafından üzüntüyle karşılanmış. Ayrıca Sever, birkaç ay gibi kısa süre içinde sonuçları değişen anketten de söz ediyor: "Bir gazetede marttaki ankette Sayın Cumhurbaşkanı birinci sırada çıkıyor, üç ay sonra tekrar bir anket yapıyorlar, her şey tepetaklak oluyor, aşağıya iniyor. Üç ayda ne oldu da bu dengeler böyle altüst oldu? Şu kadarını söyleyeyim: Bunlar hiç şık şeyler değil."
Benim de dikkatimi çekmişti. Konsensus'un martta Haber Türk'te yayınlanan araştırmasına göre, "Cumhurbaşkanı kim olmalı?" sorusuna, % 48.8 Abdullah Gül, % 16.9 Tayyip Erdoğan cevabını veriyordu. Ben şahsen, bu sonucu, AK Parti tabanının daha bir süre Erdoğan'ı Başbakanlık koltuğunda görmek istemesine bağlamıştım. Nitekim aynı tarihlere denk gelen Andy-Ar araştırmasında, "Size göre Başbakan Erdoğan önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanı adayı olmalı mı?"sorusuna % 39.7 "Evet" derken, % 42.4 buna karşı çıkıyordu.
Konsensus 3 ay sonra yeni bir araştırma yaptı. Rakamlar birdenbire tersine döndü. Bu defa, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olsun" diyenler % 41.8 iken, Abdullah Gül'ü destekleyenlerin oranı % 20.8'e düşmüştü. Sever, bu ankete işaret ediyor.
Tayyip Erdoğan aday olursa Abdullah Gül adaylığını koymaz. Ama belli ki, onu "değersizleştirme" çabalarını dikkatle izliyor. Halkta desteğini düşük göstermek ya da ikinci defa cumhurbaşkanı seçilmesini engelleyen bir yasa hükmü, siyasette zaaf görüntüsü doğurur. Gül'ün, politikaya devam etmek amacı bulunmasaydı, bu kadar duyarlı olmazdı. Anlaşılıyor ki, cumhurbaşkanlığına adaylığını koymadığı takdirde, partinin başına dönmek isteyecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA