Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Ağız sağlığı için implant şart!

Diş kayıpları sadece estetik değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilecek kadar ciddi bir sağlık sorunudur. Kayıp dişlerin oluşturduğu sorunları ise implant tedavisi ile engellemek mümkün

Dünya üzerinde milyonlarca insan yaşlanmaya, kazalara, hastalıklara ve başka sebeplere bağlı diş kayıpları yaşamaktadır. Eksik dişleri görmezden gelmek bizi ileride daha büyük sorunlarla baş etmek zorunda bırakabilir. Çünkü diş kayıpları aslında estetik bir sorun olsa da uzun zamanda sağlık problemine dönüşebilir. Diş sadece 'diş' değildir! Dişler her elementin önemli rol oynadığı karışık bir sistemin parçalarıdır. Bu nedenle kayıp dişler mutlaka tedavi edilmelidir. İşte bu noktada da karşımıza implant tedavisi çıkmaktadır.

EKSİK DİŞLERİN YERİNE İMPLANT

Günümüzde implant tedavisi kayıp dişlerin oluşturduğu sorunları engellemek üzere önemli bir aşama olarak görülüyor. İmplant; eksik diş veya dişlerin yerine doğal dişin fonksiyonunu elde etmek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen 'yapay diş kökü'dür. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesinin ardından üzerine ihtiyaca göre kron, köprü, hareketli ya da sabit protez yapılabilir. Böylece hem implant doğal dişin fonksiyonunu sağlar, hem de estetik bir görünüme sahip olunur. İmplantlar çenedeki kemiklerle birleşerek daha fazla diş kaybını engelleyecek şekilde ağızda destek oluşturur. İmplantlar biyolojik bir materyal olup insan vücudunun kabul ettiği diş dokusu ve kemikle uyumlu titanyumdan yapılır. Değişik implant çeşitleri bulunmakla birlikte en yaygın kullanılan implant çeşidi 'vida' şeklinde olanıdır. Vücuda hızlı ve fazla acı vermeyen bir işlemle yerleştirilir. Diş köprülerinin aksine protez etrafındaki sağlıklı dişlere bir zarar verilmez. Çene kemiğine vidalandığından takma dişlerin aksine konuşma bozukluğu, çiğneme zorluğu, uyum problemleri gibi sorunların önüne geçilir. İyi bakılıp temizlendiğinde implantlar uzun süreli çözümler haline gelir.

KEMİK ERİMESİ OLMAZ
Dişlerin, çene kemiğini besleyen organlar olması nedeniyle dişin eksilmesi halinde çene kemiği desteğini yitirir ve çiğneme esnasında dişlerin çene kemiğine yaptığı basınç artar. Bu da eksik dişin olduğu bölgede kemik erimesine sebep olur. Klasik tip protezler, diş kökünün yerini tutmadığından kemik erimesi bu durumda da devam eder. İmplantlar, diş kökleri gibi çene kemiğini destekler ve diş üzerinde oluşan basıncı çene kemiğine iletirler. İmplantlar, diş kökünü taklit eden yapılar olduğundan kemik ve çevre dokular, doğal diş kökünü kavradığı gibi implantı sarar. Bu sayede kemik erimesi engellenir. İmplant tedavisi için gerekli olan bazı önemli unsurlar bulunmaktadır. Bunların en önemlisi yeterli kemik miktarı ve kemik yoğunluğudur. Çünkü implantlar, belli bir yükseklik ve genişliğe sahiptir. Kemiğin niteliği de başarılı bir implant tedavisi için önemli bir koşuldur. Bir diğer önemli husus ise diş etlerinin sağlıklı olmasıdır.

AĞRI KESİCİYE GEREK KALMAZ
Doğal diş kökü, çene kemiğinin içine gömülü vaziyette durur. Çene kemiğinin canlı kalmasını, ebat ve yoğunluğunu korumasını sağlar. Doğal diş kökünün yerine geçerek onun görevlerini üstlenir. Diş implantı, üzerindeki yivler aracılığıyla çene kemiğine tutunur ve üç hafta ile iki ay arasında kemikleşir. İmplant, gerek görünüm, gerek fonksiyonel olarak kaybedilmiş dişlerin yerini tutar. Sabit olduğundan klasik protezlerin verdiği yabancı cisim hissini uyandırmaz. Diğer protezler gibi konuşma ve çiğneme sırasında ağızda hareket etmez. Diş eksikliğinden şikayetçi olan ya da klasik protez kullanan birçok kişi dişlerinden dolayı kendisini rahatsız ve güvensiz hissetmekte, içe kapanık ruh hali sergilemekte ve kendilerini olduklarından daha yaşlı hissetmektedirler. Tedavi sonrası hastalar kendilerini daha rahat ve özgüvenli hissetmeye başlar. Diş çekimi sırasında yapılan lokal anestezi, implant operasyonu için yeterlidir. Cerrahi müdahale esnasında hasta hiçbir ağrı hissetmez. Operasyon sonrası oluşabilecek ağrı kesici ihtiyacı ortadan kalkar.

BAŞARI YÜZDE 95'İN ÜZERİNDEDİR
İmplant cerrahisinde elde edilen başarı yüzde 95'den fazladır. İmplant operasyonu için uygun şartlara sahip bir ağızda, doğru ve hijyenik koşullarda yapılmış bir implant tedavisinden sonra ağız hijyenine ve bakımına önem verildiği, düzenli kontrollere gidildiği takdirde implantlarla ilgili bir sorun yaşanmaz. Ancak, implant çevresinde enfeksiyon, sigara kullanımı gibi kemik ve diş etine kan akışını engelleyerek implantın kemikle entegrasyonunu azaltacak durumlar, implantın başarı şansını etkileyebilir.

İMPLANT BİRÇOK SORUNUN ÇARESİ OLABİLİR
Eğer siz de aşağıdaki sorunların bir ya da birkaçından şikayetçiyseniz, implant tedavisi sayesinde tüm bu sorunlardan kurtularak uzun ömürlü ağız ve diş sağlığına kavuşabilirsiniz:
Damağınızı kaplayan protezlerle tat almakta zorlanıyorsanız,
Protezleriniz yıkanırken sık sık elinizden düşüp kırılıyorsa,
Kullandığınız hareketli protezler konuşmanızı bozuyorsa,
Yemek yerken protezlerin altına yemek artığı kaçıyor ve kötü koku oluşuyorsa,
Dişlerinizden dolayı her istediğinizi yiyemiyorsanız,
Kullandığınız köprü ayakları ağrı yapıyorsa,
Hareketli protezleriniz her gün ağzınızın başka bir yerini buruk yapıyorsa,
Alt üst protezlerinizi yapıştırıcı olmadan kullanamıyorsanız,
Ön tek diş eksikliğinde köprü yaptırdığınızda doğal görünümün bozulacağını düşünüyorsanız,
Bir ya da birden fazla dişiniz eksikse,
Eğer hiç dişiniz yoksa,
Çenenizin arka tarafında diş eksikliği varsa,
Kemik erimesinden korunmak istiyorsanız.

HASTALIKLAR ENGEL DEĞİL

Şeker hastalarına, hastalık kontrol altında ise doktor konsültasyonu alınarak gerekli tetkikler yapıldığı takdirde implant uygulaması yapılabilir. Tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanlara, by-pass ameliyatı geçirmiş kişilere, kalbinde stent olan hastalara; ilaçlarını düzenli kullandıkları sürece implant tedavisi yapılabilir. Aşırı kemik erimesi olan kişilerde ise kemik ve kan ölçümlerine bakılarak implant uygulamasına karar verilir. Diş eksikliklerinde yiyecekleri yeterince çiğneyememe, çiğneme sırasında ağrı oluşması gibi durumlar oluşmaktadır. İmplant tedavisi sonrasında istediğiniz her şeyi yiyebilir, yiyeceklerin tadına varabilirsiniz.

KÖPRÜ TEDAVİSİ YAPILAMAZSA...
Arkası dişsiz sonlanan çenelerde, köprü yapımı için gerekli diş bulunmadığından klasik köprü tedavisi olanaksızdır. Bu nedenle, dişsiz sonlanan çenelerde klasik yöntemlerde hareketli protez uygulanır. İmplant tedavisiyle arkadaki dişsiz bölgeye yerleştirilen implantlar sayesinde hareketli protez yerine sabit protezler yapılabilmektedir. Yan yana birden fazla dişin eksikliğinde ise dişsiz bölgenin başında ve sonunda doğal dişler bulunsa bile yapılacak köprü çok uzun olacağı için kıvrılma ve esneme olasılığı vardır. Ayrıca köprü ayağı olarak kullanılacak dişler de çok fazla kuvvete maruz kalacağından yapılacak köprü uzun ömürlü olmayacaktır. İmplant tedavisi, uzun dişsiz bölgelerde daha fonksiyonel ve uzun ömürlü bir protez yapımına olanak sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA