Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Navigasyonlu implant hata payını sıfıra indirir

Güvenli ve hızlı bir şekilde implant tedavisi imkanı sunan navigasyon sistemi; doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçiyor

Tıp alanında Navigasyon Sistemi olarak adlandırılan cerrahi yönlendirme sistemi; diş tedavisindeki tüm diş, ağız ve çene bilgilerini doktora iletip implantın yapılacağı en uygun yeri tespit etmesinde yol gösterir. Sistem, tedavi sırasında tespit ettiği yerden kayma olursa doktoru uyararak hata yapma payını sıfıra indirir. Sistemin genel işleyişi; hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılmasını ve bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kuruludur. Üç boyutlu planlama ve dijital tomografi panoramik röntgene göre büyük avantaj sağlamaktadır.

GÜVENİLİR BİR YÖNTEM

Bu sistem sayesinde, doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşıp kemiğe bakar ve bir tedavi yolu izler. Bu teknoloji ile; sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar detaylı tüm bilgiler anında elde edilebilmekte, uygun tedaviye güvenilir bir şekilde ulaşılabilmektedir. Güvenli ve hızlı bir şekilde implant tedavisi imkanı sunan sistem; doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçmektedir. Cerrahi yönlendirme sistemi üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, çenenin üç boyutlu tomografisi çekilir. Çekilen tomografi sayesinde elde edilen detaylı çenekemik bilgileri, üç boyutlu olarak görüntülenir. Bu bilgiler, cerrahi yönlendirme sistemine aktarılır. Ardından hastanın ağzına, içinde gözler bulunan sensörler yerleştirilir. Bu sözel alıcılar sayesinde doktorun yaptığı tüm milimetrik hareketler monitöre yansır. Doktor; monitörde tedavi edeceği alanı görüp bu alandaki çene bilgilerini, sinirlerin derinliğini ve kemik kalitesini rahatlıkla izleyebilir. Sensörler, doktoru saniyelik zaman dilimlerinde uyararak implant yuvasının en doğru yere açılmasını sağlar. İmplant yuvasının uygun şekilde hazırlanması ve ameliyat komplikasyonlarının azalması, implantın kemiğe kaynamasını hızlandırır. Navigasyonlu implant, daha hızlı doku iyileşmesi sağlar. Kemik dokuyu görmek için diş etinin açılmasına gerek kalmadığı için hastada daha az ağrı ve ödem meydana gelir. Ayrıca doku iyileşmesi daha hızlıdır. Bu yöntemle yapılan tedavide enfeksiyon riski minimuma iner.

AVANTAJI ÇOK

Bu teknoloji sayesinde implant uygulamaları esnasında karşılaşılabilecek sorunlar önceden belirlenir, analiz edilir ve sürpriz yaşanmaz.
Yöntem; doğru açı ve konumda implant yerleştirilmesini sağlar. Modern teknoloji desteği, alt çene bölgesinde üç boyutlu görüntüleme teknolojisine rağmen implant uygulaması için sınırlıdır. Bu, kesin olmayan ve uygun yerde olmayan detaysız delmeye sebep olur.
Operasyon sonrasında ise ameliyat kesiği, kanama ve dikiş olmadığı için çok hızlı iyileşme sağlanır. Hastadan alınan çok detaylı tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması, panoramik röntgene göre büyük avantaj sağlar.
İmplant (diş ekme) tedavisinde karşılaşılan başarısız sonuçları ve sinir zedelenmelerini ortadan kaldırır.

LAZER DESTEKLİ İMPLANT
Lazer kullanılarak yapılan implant uygulamaları, minimal invaziv yöntem olarak bilinmektedir. Bu yöntem, kemik hacminin uygun olduğu her alanda uygulanabilir. Lazer destekli implant uygulaması öncesinde hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleştirileceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında detaylı bilgi elde edilir. Bu uygulamada diş etinin sadece implant uygulanacak bölgesi; herhangi bir lazer tekniği kullanılarak açılır, kemik dokusuna ulaştıktan sonra kemiğin en sert kısmı olan kompakt bölümüne erbium lazerle implant çapında bir frez açılır. Açılan freze implant yerleştirilir. Lazer destekli implant uygulaması sonrasında diode ya da nd-yag lazerlerle biostimulasyon uygulaması yapılır. Bu uygulama sayesinde operasyon sonrası oluşabilecek ağrı ortadan kalkar ve doku iyileşmesi hızlanır.

KISA SÜREDE İYİLEŞİR
Lazer destekli implant uygulamalarında sadece implant uygulanacak olan bölgede bir diş eti ve kemik işlemi yapıldığı için operasyon sonrası iyileşme süreci kısadır.
Erbium-YSGG lazerlerin hidrokinetik kesme tekniği ile her türlü kemik cerrahisi işlemi ve implant uygulaması kemik dokusunu bozmadan, termal hasar vermeden yapılabilir ve böylece operasyon sonrası kemik kaynaması maksimum düzeyde olur.
Lazer destekli implant uygulaması öncesi hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleşeceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında detaylı bilgi elde edilir. Böylece, operasyon esnasında herhangi bir sürprizle karşılaşılmaz ve operasyon kısa sürede neticelenir.
Artık dünya çapında uygulanmakta olan All On Four ve Colombus Bridge yöntemleri lazer destekli uygulandıklarında açıkta yara yeri olmadığından daha çabuk iyileşmekte ve dikiş de olmadığından gıda birikimi önleyerek ameliyat sonrası diş kullanımını kolay hale getirmektedir.
Özellikle tek diş eksikliklerinde lazer destekli implant uygulanması ile uygun kemik bulunduğunda implant hemen uygulanır. İmplant üzeri diş de CAD-CAM yöntemi ile seramik rekonstrüksiyon yapılarak iki saat gibi kısa bir zamanda daimi diş de yapıştırılarak hastanın kullanımına sunulabilir.

AĞIZ HİJYENİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

İMPLANT ÇEVRESİ DOKU İLTİHABI (PERİİMPLANTİTİS):
Kemik dokusuyla bütünleşmiş olan implantların çevresindeki yumuşak dokuda başlayan, tedavi edilmediğinde implantı çevreleyen kemiğin erimesine ve hatta implant kaybına yol açabilen enfeksiyonlardır. Doğru bir teşhis ve uygun bir tedavi planını takiben kurallara uyularak dikkatle yapılan implantların çevresinde bu tip problemler genellikle görülmez. İmplantların çevresi düzenli olarak temizlenmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA