Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

İnsanlar neden diş hekimlerinden nefret ediyor?

Genç yaşlı hemen hemen herkes diş hekimlerinden nefret ediyor. Koku, ses, ağrı gibi haklı sebepleriniz olsa da diş hekimlerinden nefret etmenize hiç gerek yok

Çoğu insan diş hekimlerinden nefret eder. Siz dişçilerle ilgili nelerden nefret ediyorsunuz? Sizi en çok rahatsız eden nedir?
Diş hekiminden nefret ediyorsanız, eminim nedenleriniz vardır ve bahse girerim asıl nefret ettiğiniz hekim değil. Sizi ürperten diş hekiminin yaptıklarıdır (delme, dolgu ve fatura kısmı).
Bunun için sizi kim suçlayabilir ki? Bir diş hekimi koltuğu tüm korkuları birleştirebilir; acı, iğneler, doktorlar, kapalı alanlar, yüksek sesler...
Çoğu insanın diş hekimine gitmekten nefret etmesi şaşılacak bir durum değil. Yine de, diş hekimleri kötü insanlar değildir. Bizler sadece işini yapan ve kötü adam etiketi yapıştırılan kişileriz.

LİSTE HAZIRLADIM
Yıllardır yaptığım gözleme dayanarak 'İnsanların diş hekimlerinden nefret etmesinin nedenleri' listesini oluşturdum. Kolay oldu. Yalnızca insanların hikayelerini dinledim. Hiç tanımayanlar, diş hekimi olduğumu öğrendikten sonra neden bizlerden nefret ettiklerini anlatmak istiyorlar.
Bununla birlikte, yeni bir hasta olarak beni görmeye geldiğinizde, bilmek istediğim ilk şeylerden biri diş hekimleri hakkında sevdikleriniz ve sevmediklerinizdir. Sevdiklerinizle ilgili daha fazlasını ve sevmediklerinizle ilgili daha azını yapmak istiyorum.
Çok nefret ettiğiniz diş hekimine gitmek nasıl bir şey? Bu nedenleri şu soruyu baz alarak hazırlamaya çalıştım: "Diş hekimleri hakkında en nefret ettiğiniz şey nedir?" İşte, 573 insanın diş hekiminden nefret etmesinin nedenleri:
1- İĞNE: Bu liste için 1 numarayı seçerken, en büyük fobiyi onayladım. İğne ve enjeksiyon korkusu bazıları için DEVASADIR. Her 10 yetişkinin fobisinden biridir ve çocuklar çok daha fazla korkar.
Burada bir iğne resmi göstermeye cesaret edemedim çünkü resmi bile fobisi olan birini mutsuz edecektir.

'CANIM ACIYACAK MI?'
2- AĞRI: Diş ağrısı çekmek, diş hekiminden nefret etme sebebidir.
Anestezi olmadan diş hekimliği bir seçenektir... "Dalga geçiyor olmalısın!" diye düşünebilirsiniz. Aslında, anestezi olmadan pek çok laparoskopik diş hekimliği uygulaması yapıyorum. Çok gerekmedikçe dondurmaktan kaçınmak iyidir.
Diğer taraftan, doğru ağrı yönetimi, çoğu invazif diş hekimliği için kesinlikle gereklidir. Eski tip diş hekimliğinin vahşiliğini zar zor hayal edebiliyorum.
Lokal anestezi uygulaması sıklıkla hasta- doktor ilişkinin tamamında ya hep ya hiç 'Kader anı'dır. Bu yüzden, hastaları mümkün olduğunca rahat ettirmek için kolay uygulanan sistem kullanıyorum.
"Canım acıyacak mı?" Bir dişçi koltuğuna oturan herkesin aklındaki soru budur.
Modern diş hekimliği rahat ve kolay olmalıdır. Herkes ağrıdan, acıdan nefret eder ve diş ağrısı çektiyseniz, bunun nasıl bir işkence olduğunu bilirsiniz. Bu yüzden çoğu insan dişçileri ağrı ile ilişkilendirir.
Dişleriniz vücudunuzun zayıf ve hassas bölgesidir, bu yüzden diş ağrısı tehdidi son derece gerçektir. Çoğu insan geçmişte diş hekimindeki ağrının etkisini yaşamıştır ve bunu bir daha asla yaşamak istemez.
Bu nedenle doğru ağrı yönetimi son derece önemlidir. Aksi takdirde, diş hekimliği gaddarlık olur ve bundan dolayı diş hekimlerinden nefret edilir. Modern diş hekimliği rahat ve kolay olmalıdır.

SEDAS YONU SE ÇEBİLİRSİNİZ
3- ENDİŞE: Bu en kötü kısım olmalı. Endişe, randevu öncesinde ve sırasında duyulan korku ve kaygı hissidir.
Endişe; sinirlerinizi bozar, işkenceye dönüşür ve tamamen bitkin düşersiniz. Ağrı olmasa bile, ağrı tehdidi ve endişeye neden olan ve berbat bir deneyim yaşatan korkunun diğer tetikleyicileridir.
Bazıları randevudan önceki gece doğru düzgün uyku uyuyamazlar. Bu kadar endişeli hissetmekten nefret etseler de buna engel olamazlar. Sedasyon diş hekimliği, endişeyi azaltmak için harika bir seçenektir.

TERLEME YE BAŞLARLAR
4- DOLGU: Eski moda diş dolgusu... Sıkı durun. Bazıları, korku dolu diş dolgusu dışındaki her konuda rahattır. Tüm ses titreşimi ve spreyin olduğu bu yıkım silahı endişelerinin odak noktası haline gelir. Sesi duydukları anda terlemeye başlarlar.
Neyse ki yeni aletler, eski yıllardaki beyin oyan aletlerden çok daha sessiz ve düzgün çalışıyor. Ağzınızın içinde, ses çoğalmaya meyillidir. Sedasyon diş hekimliği, diş dolgusuna tahammül edemiyorsanız rahatlamanıza yardımcı olabilir. Kulaklıklar da kumsalda uzanıyormus hissini verecek kadar sesi engellemeye yardımcıdır.

DİŞ MARANGOZLUĞU YAPIYORUZ
5- YAYILABİLİRLİK: Diş hekimliği invaziftir. Ağzınızın tam içindeyiz ve diş eti bahçıvanlığımızı ve diş marangozluğumuzu icra ediyoruz. Bu, kesinlikle kişisel alanınıza bir istila gibi hissettirebilir. Diş hekimi bakımınız konusunda merhametli, nazik ve saygılı değilse; çoğu diş hekimliği uygulamasının yayılabilirliği tarafından neredeyse saldırıya uğramış hissedebilirsiniz.

ANTİSEPTİK KOKU ETKİLİYOR
6- SES VE KOKULAR: Her türlü endişe veya korku seviyesinde, hisleriniz yüksek alarm verir. Görüntü, ses ve kokulara karşı aşırı duyarlı olursunuz. Bazıları doktor ve diş hekimi muayenehanelerindeki antiseptik kokudan nefret eder.
Muayenehanemizin bir spa ortamında gibi hissettirmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Fonda hafif caz müziği, rahatlatıcı şelalemiz ve taze ve temiz bir koku için tıbbi kullanıma uygun hava temizleyicileri ile ortamımızın sıcaklığını hissedeceksiniz.

PARALARINI DİŞE HARCAMAK İSTEMİYORLAR
Maliyet , bir diğerine göre astronomik bir ücret şeklinde değişir. İnsanların bütçe kısıtlamaları vardır ve buna kesinlikle saygı duyuyorum. Bazen, 'en iyisi' erişilebilir değilse 'yeterince iyi' ile yetinmek gerekir.
Bir diğer sorun da değerdir. Herkes diş sağlığına yüksek oranda değer vermiyor. Önemli bir işe ihtiyacınız varsa çok harcamanız gerekebilir ve bazıları güçlükle kazandıkları parayı diş hekimlerine harcamaktan kesinlikle nefret ediyor. Bu gibi şeylere harcama yapmak zorunda kalmak onları sinirlendiriyor. Paraları olsa bile, bunun yerine daha eğlenceli şeylere harcamayı tercih ediyorlar.
Ben genel sağlık ve diş sağlığına bir zorunluluk/gereklilik olarak bakıyorum. Sağlıklı kalmak ve dişlerimin sağlığını korumak benim için yüksek önceliğe sahip.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA