Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Etkileyici gülüşün sırları

Estetik diş hekiminiz ile birlikte planlayacağınız diş tedavisi sayesinde siz de hem bembeyaz dişlere, hem de etkileyici bir gülüşe sahip olabilirsiniz

Gülüş tasarımı sizin yüzünüzün görünümünü, cilt tonunuzu, saç renginizi, dişinizi (renk, genişlik, uzunluk, biçim ve diş görünümü), diş eti dokunuzu ve dudaklarınızı, ideal gülüşünüzü geliştirmek için ele alır. Gülüş tasarımı pek çok nedenle yapılır ve size ait olan hususlara göre düzenlenir. Gülümsemeniz ya da dişlerinizle ilgili beğendikleriniz ve beğenmedikleriniz neler? Estetik diş hekiminizin sizinle beraber gözden geçireceği ve bir gülümseme makyajıyla geliştirilebilecek bazı gülüş özellikleriniz aşağıdakiler olabilir:

KOYU DİŞ YAŞLILIK DEMEKTİR
Diş rengi: Gümüş ya da amalgam diş dolguları doğal, diş rengiyle aynı kompozit restorasyonlarla yer değiştirebilir; bu arada diş beyazlatma da lekeli dişlerinizin rengini düzeltebilir. Diş rengi ve tarama, çeşitli prosedürlere hazırlanırken ve bunlar değerlendirilirken işe yarayan önemli hususlardır; bu prosedürler arasında porselen dişler, köprüler, kompozit bonding ve diş implantları yer almaktadır. Dişinizin rengini ele alırken, koyu ya da rengini kaybetmiş dişlerin yaşlı bir ağız anlamına geldiğini unutmayın. İyi biçimlenmiş parlak ve beyaz dişlerden oluşan bir gülümseme daha genç bir görünüm demektir. Diş hekiminizin diş beyazlatma için seçtiği ton, yüz ve saçınızın rengi ve tonuyla alakalı olarak dikkatlice ele alınır. Estetik diş hekimleri, size daha parlak ve beyaz bir gülüş sunmakla doğal diş rengini korumak arasında doğru dengeyi sağlama konusunda beceriklidirler.

Hizalama ve mesafe bırakma: Eğri büğrü olan, birbirinin üstüne geçmiş ya da aralarında boşluk olan dişler; ortodonti ya da Invisalign aracılığıyla düzeltilip hizalanabilir ve kaplamayla geliştirilebilir.

EKSİK DİŞ ISIRMANIZI ETKİLER
Kayıp dişler: Bir ya da daha fazla diş eksikliğindeki gülümsemeniz görünümünüzü olumsuz etkileyebilir, aynı zamanda ısırmanızı etkiler ve çürümelere neden olabilir. Bunların yerine yenilerini koymak ağız sağlığının ve yüz estetiğinin önemli bir parçasıdır. Eksik olan dişler; implantlarla, köprülerle veya takma dişlerle değiştirilebilir.

Uyum ve denge: Eşit olmayan, kırık ya da çatlak dişler daha güzel bir görünüm için estetik olarak birleştirilebilir ve gülüşünüzün genel konturunu iyileştirmek için düzeltmeler yapılabilir.

Dolgun dudaklar, gülüşler ve yanaklar: Biçimsiz veya yaşlanan bir yüz, gülüş tasarımı kategorisindeki belli başlı prosedürlerle geliştirilip yenilenebilir; ortodonti ve/veya ağız çene ve yüze ilişkin cerrahi de buna dahildir. Estetik bir diş hekimi sizinle beraber çalışarak bu süreçte tam olarak neyi elde etmek istediğiniz hususunda bir plan tasarlayacaktır. Bu tedavi planında diş beyazlatma, kompozit birleştirme, kaplama, ortodonti (diş telleri), ağız, çene cerrahisi ve diş eti boyu kısaltma gibi restoratif prosedürler olacaktır.

GÜLÜŞ TASARIMININ BİLEŞENLERİ
Gülüşünüzün estetik sınırları içinde dişlerinizin renk, hizalanma ve dengesine ek olarak (güldüğünüzde gözüken üst ve alt diş kısımları); estetik diş hekiminizin dikkate alacağı ve gülüş tasarımını ona göre yapacağı başka unsurlar da vardır:

Diş uzunluğu: Uzun dişler daha genç görünüm katarlar. Yaşlandıkça yıpranmalar artar ve dişleriniz kısalır; yine diş etinin gülünce fazla gözükmesi de dişlerinizin daha kısa görünmesine neden olabilir. Kısa dişler için gülüş tasarımı tedavisine; öndeki iki orta dişin, kompozit birleştirme ya da porselen kaplamalarla yeniden biçimlendirilip uzatılması dahildir. Eğer gülüşünüz dişlerinizi kaybetmişsiniz gibiyse, estetik diş hekiminiz diş eti çizgisini düzenleyecek bir tedavi sunacak ve lazer dişçilik prosedürleri kullanarak dişlerinizin görünümünü uzatacaktır. Gerekliyse, dişlerinizin üst kısmının uzatılması için de bir diş eti hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz. Dişlerinizi uzatmanız yüzünüzün genel görünümünü de etkileyecektir. Örneğin; biçimli, uzun ve kare şeklindeki dişlerin yuvarlak yüzlü bir insanda bulunması zayıflatıcı bir etki doğurabilir.

Gülümseme çizgisi: Gülümseme çizgisi, üst kısımdaki dişlerinizi bir yandan diğer yana doğru takip eden bir çizgidir ve gülümsediğinizde alt dudağınızın kıvrımıyla aynıdır. Bu standart referans noktası, gülüş tasarımı için yeni dişlerinizin ne kadar uzun olacağını belirlemenize yardımcı olabilir.

Diş oranları: Estetik diş hekiminiz dişlerinizi muayene ederek, birbirleriyle doğru bir orantı içinde olup olmadıklarını belirleyecektir. Pek çok kişi, gerçekten güzel bir gülüşün orta ön dişlerden birinin öne çıktığı ve 5'e 4 oranda genişlik-uzunluk oranında olduğunu söyler. Bu oranlama, diğer dişlerin genişliğini ve uzunluğunu da estetik sınırlara yönlendirir ve gülümseme çizgisi dengeli durur.

GÜLÜŞ TASARIMININ ÖMRÜ
Estetik diş hekimi prosedürleri zaman içerisinde de bakım gerektirir. Örneğin, diş beyazlatma belli aralıklarla devam ettirilmelidir, böylece parlaklık korunur. Porselen kaplamalar kırılabilir ve değiştirmeye ihtiyaç olabilir. Sabit kompozit bağlamalar paslanabilir ve değiştirme ya da iyileştirmeye gerek olabilir. Kuron köprü sabit protezler beş-altı sene içinde değiştirilmelidirler. Diş etindeki düzeltmeler de zaman içinde iyileştirilmeye ihtiyaç duyarlar.
Seramikçi, laboratuvar teknisyeni ve diş hekiminiz tarafından seçilen malzemeler de gülüş tasarımının ömrü üzerinde etkilidir. En iyi sonuçları elde etmek için estetik diş hekiminizi seçerken dikkatli olun ve malzeme seçeneklerinizi de iyi değerlendirin.

GÜLÜŞ TASARIMI PLANLAMA
Estetik diş hekiminiz gülüş tasarımı için plan hazırlamadan önce ağız sağlığınız değerlendirilmelidir. Eğer değerlendirmeleriniz sonrasında; yanlış hizalanmış çene yapısı veya diş eti kanaması gibi bir ağız sağlığı probleminiz olduğu sonucuna varılırsa, gülüş tasarımı öncesinde bir tedaviden geçmeniz gerekebilir.

GÜLÜŞ TASARIMI ÖN İZLEME
Gülüş tasarımı öncesinde görebileceğiniz yollar arasında şunlar vardır:

Diş görseli yazılımı: Görsel yazılımları, gülüş tasarımı sonuçlarınızın önceden görülmesini sağlar. Diş hekiminiz bu görsel teknolojisini kullanarak; prosedürünüzün özelliklerini diş laboratuvar teknisyenine ya da tedavi planınızdaki diğer diş profesyonellerine aktarır. Ancak dijital bir görsel, sadece tasarım bittiğinde nasıl görüneceğinizle ilgili bir fikir verebilir; nihai sonuçlarla tam olarak eşleşmeyebilir.

Öncesi-sonrası fotoğrafları: Gülüş tasarımı olan diğer hastaların öncesi-sonrası fotoğrafları, görebileceğiniz sonuçlarla ilgili örnek teşkil eder. Fotoğraflar aynı zamanda estetik diş hekiminizin yaptığı işin kalitesi hakkında da bir fikir sunar.

Diş çalışma modelleri: Diş hekiminiz dişlerinizin bir benzerini yapacak ve dişlerinizin birebir modeli için plasterle dolduracaktır. Plaster, daha sonra fazlalıkları yontularak ya da daha çok hacim isteyen kısımlar genişletilerek şekillendirilebilir. Diş hekimleri, çalışma modellerini kullanarak değişiklikleri her yönüyle görmenizi sağlarlar. Diş laboratuvar teknisyenleri de ön diş veya kaplamalar gibi tasarım malzemeleri imalatı için bir rehber olarak çalışma modelleri kullanırlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA