Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Deprem konusunda içimi rahatlatan kadın!

Geçen hafta 2012 Londra Olimpiyat Meşalesi'ni taşırken York'ta müthiş bir Türk kadınıyla tanıştım ve onun varlığı bana çok ama çok umut verdi. Meşaleyi taşıyacak 12 Türk arasında olduğunu biliyordum ama kendisiyle tanışmıyorduk. İnsan en çok birlikte seyahat ettiği zaman birini tanır ya işte ben de İstanbul Teknik Üniversitesi'nden deprem konusunun en uzman ismi Prof. Dr. Derin Ural'ı York seyahatiyle tanıdım ve içimi rahatlattığı için kendisine şükran duydum.
Başbakan Erdoğan tarafından oluşturulması için bizzat talimat verilen 5 kişilik Deprem Danışma Kurulu'nun en genç ve tek kadın üyesi olan Prof. Dr. Derin Ural, deprem konusunda içimizi rahatlatacak, sağlam bir yol haritası çizmemizi sağlayacak projelere hayat vermiş.
İzmit Depremi'nden hemen sonra dönemin ABD Başbakanı Clinton Türkiye'ye gelmiş ve deprem kamplarını dolaşmıştı. Gördüklerinden çok etkilenen Başkan Clinton Türkiye'den döner dönmez, Federal Acil Durum Yönetim Kurumu ile görüşerek, Türkiye'ye bir kerelik değil, sürekli bir yardım projesi hazırlanmasını istemiş. Clinton ABD Dışişleri'nden kaynak bulmuş ve bir eğitim projesinin onayını almayı başarmış.
Ancak o dönemde Türkiye'de ne içişleri ne de dışişleri bakanlıkları bu projeye sahip çıkmak istemiş. Çünkü bir yıl boyunca ABD'li eğitmenlerden 27 ders İngilizce olarak alınacakmış. Devlet çalışanları kendi iç görevleri olduğu için buna vakit ayırmak istememiş. Tam o noktada "Biz de devlet kuruluşuyuz" diyen İstanbul Teknik Üniversitesi projeye gönüllü aday olmuş ve bakanlık da müsaade edince projenin sahibi olmuş. O zamanki İTÜ Rektörü Gülsüm Sağlamer, projenin koordinasyon görevini Prof. Dr. Derin Ural'a vermiş, peki sonra neler olmuş? Onu da Ural'dan dinledim:
"İTÜ'de çağrı yaptık. Gönüllüler arasından ABD'de eğitim almış olan 30 akademisyen seçildi. Hep birlikte 27 dersi aldık ve bütün kitapları Türkçeye çevirdik. Türkiye'deki hukuki sistemi de esas alarak Doğal Afet Yönetim kitabını hazırladık. Sonra Marmara Bölgesi'nden başlayarak yerel yönetimlere eğitim vermeye başladık. Valilere, belediye başkanlarına ve kaymakamlara... Ancak 5-15 günlük sertifika programları yetmemeye başlayınca yüksek lisans programı oluşturmaya karar verdik. Türkiye'de afet yönetimi bilim dalı olarak yoktu. YÖK'e başvurduk, kabul ettirdik ve programı başlattık. Önce ABD'den Texas A&M Üniversitesi ile eğitime başladık, iki yıl sonra Türk öğretim görevlileri tarafından eğitimler verilmeye başlandı. Her adayı lisans derecesi ne olursa olsun kabul ettik. Mimar, doktor aklınıza gelen her kesimden öğrencimiz oldu. Şu anda mezun sayımız 30'un üzerinde ve onların hepsi sessiz kahramanlar"
Prof. Ural, Türkiye'de afet yönetim politikalarının geliştirilmesi için en sıkı çalışan akademisyenlerden. En son Harvard'da bu konuyla ilgili bir programa katılan Ural'ın görüşlerine, Türkiye'de Afet Yönetim Kurumu oluşturulurken de başvurulmuş. AFAD kurulduktan sonra Deprem Danışma Kurulu'na seçilen 5 öğretim görevlisinden biri. Bu ne demek biliyor musunuz? Deprem ile ilgili acil bir durum söz konusu olduğunda Başbakan Erdoğan başta tüm yetkililerin görüşlerine başvuracağı kişi Prof. Ural olacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA