Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kilosunu 1 $'a aldığı çeliği 30 $'a ihraç ediyor!

Makine sektörünün katma değeri yüksek ihracatta ne kadar önemli bir rol oynadığı ve daha da oynayabileceğini, Duran Ofset Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Duran'ın sahibi olduğu Duran Makine'nin geliştirdiği son makinelerin icraatlarını dinleyince daha iyi anlıyorum.
Oktay Duran, makine sektöründe yaratılan katma değeri, 'Kilosunu 1 dolara aldığım çeliği teknolojik bir ürün haline getirip, kilosu 30 dolardan ihraç ediyorum' cümlesiyle net bir şekilde açıklıyor aslında. Her türlü mühendislik çalışmasını kendi araştırma- geliştirme merkezlerinde yapan Oktay Duran'un ürettiği makinelerden biri karton kutu yapıyor. Karton basılır, kesilir, katlanır ve yapıştırılır. Duran'ın ekibinin geliştirdiği makine kartonu katlayıp yapıştırıyor. Duran hem bu makineyi dünyanın 60 ülkesine ihraç ediyor hem de matbaasında bu makineleri kullanarak bir çok ünlü parfüm kutusunu, içki kutularını, Amazon.com gibi online alışverişin önemli sitelerine ait karton ambalajları üretip ihraç ediyor.
Oktay Duran'ın ekibi dünyanın ilk karton poşet makinesini de yapmış. Dünyanın her tarafında karton çantalar elle yapılıyor. Türkiye'de geliştirilen 40 metre büyüklüğündeki bu makine sayesinde ise 150 kişinin yapacağı işi sadece 3 kişi yapabiliyor.
Hal böyle olunca Avrupa'nın Mayr Melhnof gibi en büyük karton üreticileri Duran'ın kapısını çalıyor. Makine siparişi veriyor. Oktay Duran, 'Ucuz olduğumuz için değil, fiyatımız da yüksek ama kaliteli ve yenilikçi olduğumuz için geliyorlar' diyor. Türkiye'nin 2023 hedeflerine işte bu girişimci, cesaretli ve yenilikçi işadamlarıyla ulaşacağı çok açık değil mi?
Peki böylesine yenilikçi makineleri sergilerken rakiplerin kopyalayıp,üretmesinden çekinmez mi insan? Çekinir tabii. Öğreniyorum ki Tüyap'ta katıldıkları son fuarda kilitli bir bölümde sadece müşterilerine gösterdikleri bu özel makinelerin başına, fuarın kapalı olduğu akşam saatlerinde rakiplerden korumak için Oktay Duran özel nöbetçi dikmiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA