Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

COO atanan ilk üniversite!

Tam iş dünyasının önde gelen isimlerinden duayen bankacı Hüsnü Özyeğin'den beklenecek bir davranış. Özyeğin, girişimcilik alanında Türkiye'nin en iddialı üniversitesi yapmak istediği Özyeğin Üniversitesi'ne bir COO atadı. COO, İngilizce Chief Operating Officer'ın kısaltması. Tam Türkçesi olmasa da Operasyonlardan Sorumlu Üst Düzey Yönetici anlamına geliyor ki aslında Özyeğin Üniversitesi'nde COO pozisyonuna getirilen 41 yaşındaki Turan Sert, sadece operasyonlardan değil, strateji ve iş geliştirmeden de sorumlu olacak.
Yeni yıla bir gün kala bundan daha güzel bir yazı konusu olamaz. Neden derseniz? Gençlere umut vermek istiyorum. Bunu yapmak için de sanırım Turan Sert'in hikayesinden kısaca söz etmekte fayda var. Düşünün ki iyi bir eğitim alıp, Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Harvard Business School'da okuyup, biraz ABD'de yatırım ve danışmanlık şirketlerinde çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönüp satın alma ve girişim sermayesi (private equity) alanlarında çalışan Turan Sert uzun bir süredir Fiba Holding'de yatırım şirketlerinde görev yapıyor, yönetim kurullarında yer alıyor. İyi bir kariyeri var anlayacağınız. Ama tabii bir yere kadar. Hayatta her şey para değil galiba.
Aslında ben duyunca şaşırdım. Çünkü özel sektörde çok daha iyi gelir elde etme imkanı varken, 41 yaşında üniversiteye geçmek ciddi bir karar. Ne de olsa kâr amacı gütmeyen bir yapının içine giriyorsun. Her ne kadar üniversiteye gelir getirecek yeni işlerin kurulmasına öncülük etsen de kurumun üniversite olunca bir yatırım şirketinde elde ettiğin geliri elde etmen de imkansız.
Peki Turan Sert bu pozisyonu neden kabul etti? Bu soruyu kendisine de yönelttim. Sert, 'Evet haklısınız belki bir miktar potansiyel kazancımdan feragat ettim ama hepimizin amacı Özyeğin'i en iyi vakıf üniversitesi yapmak. Eşimin akademisyen olması belki işimi kolaylaştırdı. Üniversitenin potansiyelini kullanarak yeni gelir kapıları açmak ve böylece burslara ve araştırmalara daha fazla bütçe ayırmak istiyoruz" diyor ve paradan da söz etmiyor.
Kuşkusuz Turan Sert'in bu kararında Hüsnü Özyeğin'in üniversitesine yaptığı yatırımların etkisi çok olmuş. Bir de tabii öğreniyorum ki Harvard Business School'daki eğitimi için gerekli olan bursu Hüsnü Özyeğin vermiş. O da Türkiye'ye dönünce bir mecburiyeti olmamasına rağmen, 'Bana burs verdiniz. Ben Türkiye'ye döndüm' deyip iş için Fiba'ya gelebileceği konusunda yeşil ışık yakmış ve uzun bir süre de Fiba'da çalışmış.
Özyeğin Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti'nde yer alan Murat Özyeğin'e dünyada örneğine rastlamadığımız üniversiteye COO atama kararını nasıl verdiklerini soruyorum. Özyeğin, her ne kadar kâr gütmeyen bir üniversite olmalarına rağmen, üniversitenin piyasa şartlarına uygun, dengeli bir şekilde gitmesini istediklerini ve bu nedenle de böyle bir pozisyona ihtiyaç duyduklarını söylüyor.
Murat Özyeğin, örneğin bir taraftan restoran grupları ile konuştuklarını, Le Cordon Bleu sertifikasıyla turizm sektörüne İngilizce bilen aşçılar yetiştirdiklerini, öte yandan Pegasus ve THY ile işbirliği yapıp, pilot yetiştirdiklerini anlatıp, daha çok reel sektörle iç içe olduklarının altını çiziyor.
Ez cümle Turan Sert, Hüsnü Özyeğin'in kafasındaki proje için biçilmiş bir kaftan. Ben şimdi bir COO atanan üniversitede nasıl değişiklikler olacak merak ediyorum. Sadece bunu değil, üniversite reel sektör işbirliğinin önemi artarken bu pozisyonun diğer üniversitelere örnek olup olmayacağını da...Bekleyip göreceğiz.
NOT: 2015 yılının tüm insanlığa barış, huzur, sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA