Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Metin Ar ve Niso Adato iki kişilik dev ekip kurdu!

Yeni yılın ilk yazısında bir girişimcilik öyküsü var. Kahramanları iş çevreleri yakından tanıyor. Yatırım bankacılığının önde gelen isimlerinden Metin Ar ve her ne kadar Şans Restoranı'ın sahibi olarak bilsek de asıl borsacılığı ile tanınan Niso Adato.
İkisinin ortak bir tutkusu var. Yemek.
Yeni yemeklerin keşfi sırasında bu ortaklığın da temellerinin atıldığını tahmin ediyorum.
Önceki akşam Adato ve Ar ile kurdukları Canyon Venture Partners'ı konuşmak üzere Şans'ta buluştuk.
Mutfağa şef önlüğünü takan Metin Ar geçti. Birbirinden farklı yorumlar kattığı yemekleri ekiple birlikte hazırlarken bir yandan da yeni kurulan yatırım şirketi hakkında bilgi aldık.
Metin Ar, Garanti Yatırım'ın yönetim kurulu başkanıydı. Birçok önemli şirket birleşme ve satın almasında imzası vardı.
Ama Doğuş'taki turizm şirketindeki yönetim kurulu üyeliği hariç tüm görevlerinden ayrıldı. "Metin Ar'ın yanında 200 kişi çalışıyordu.
Benim de 2013'te satmadan önce Prim Menkul Değerler'de 100 kişi vardı yanımda. Şimdi öyle değil. 3 kişiyiz"
diyor Niso Adato.
3 kişi ama sanıyorum dev bir 3 kişi.
Öğreniyoruz ki 6 ay önce kurulan Canyon Venture Partrners şu anda 12 önemli proje üzerinde çalışıyor. 20 milyon doların altındaki hiç bir şirkete ve projeye bakmayan ikili, şirket satın alması, birleşme ve borçların yeniden yapılandırılması gibi işlerle ilgileniyor. Yurtdışından Türkiye'de yatırım yapmak isteyen özel fonlar artık bu ikilinin de kapısını çalıyor. Adato, en az 60 önemli fonu tanıdıklarını söylüyor. "Biz onlar için filtreleme yapıyoruz, hangi şirketlere bakmaları gerektiği konusunda yol gösteriyoruz" diyor.

150 milyon $'lık satış yakında!

Metin Ar ve Niso Adato'nun masasının üzerindeki 12 şirketten 3'ünün hastane, 3'ünün turizm sektöründe, 3'ünün de enerji sektöründe olduğunu öğreniyoruz.
Canyon Venture Partners, bir tavukçuluk şirketi ve bir de bilişim şirketini merceğe almış.
Yakında bitmesini bekledikleri bir şirket satışının değerinin 100 ila 150 milyon dolar arasında olduğunu da öğreniyoruz.
Yatırım bankacılığı sektöründeki deneyimin ne çok kapı açtığını Metin Ar'ı dinleyince çok daha iyi anlıyorum. Daha önce Doğuş'taki görevlerinin dışında bir de Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı işi vardı. Şimdi birçok şirkette yönetim kurulunda üye olmuş. Bu şirketler arasında Borusan Yatırım Holding ve Atilla Türkmen Holding de var. Ayrıca ABD'de ve Güney Afrika'da bir yabancı şirketin yönetim kuruluna da girmiş. İsmini vermedi ancak yakında önemli bir sigorta şirketinin de yönetim kurulu başkanı oluyormuş.
"Yönetim kurulu üyeliğinde kadınlar sizin kadar şanslı değil. Ne çok şirkette yönetim kurulundasınız böyle" diyorum Metin Ar'a. "Çünkü yönetim kurullarına üyelik için en az 15 yıl bir şirketin genel müdürü olmuş olmanı bekliyorlar. Ne yazık ki kadınlar birçok sebepten özellikle de çocuklarına öncelik verdikleri için bu kadar uzun yıllar genel müdürlükte kalmıyor.
Genel müdürlük zor iş, sürekli seyahat ediyorsun, çok uzun saatler çalışıyorsun"
diye açıklıyor kendine göre sebebini.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA