Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

İlik nakli bekleyenlerin kocaman umudu Alp Şen

"İyilik yapmaya ne zaman başlamalı? Bu konu açıldığında hep denir ki insanlar yaşlanmadan hayır işlerine girmeli" diye söze girdi eski Fenerbahçe Başkanı Ali Şen ve sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
"Torunum Alp ve arkadaşları çok genç yaşta başlamışlar. Başımıza böyle bir felaket geldikten sonra biz de vakıf kurduk ve Alp ve arkadaşlarının başlattığı projeyi vakıf kurarak devam ettirme kararı aldık."
17 yaşındaki Alp Şen, Mayıs 2014'te bir trafik kazasında hayatını kaybetmiş, başta anne Begüm Şen ve baba Adnan Şen olmak üzere tüm yakınlarını yasa boğmuştu.
Alp Şen bu dünyaya veda ederken, onun girişimiyle büyüyen proje geçen hafta Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı ile ilik nakli bekleyen hastalar için büyük bir umuda dönüştü.
Ali Şen'in davetiyle akademisyenler ve uzman doktorların, Alp'in öğretmenlerinin ve de projedeki arkadaşlarının katıldığı bir öğlen yemeğinde, öğreniyoruz ki ilik nakli için insanları kan vermeye teşvik etmek, evet çok önemli ancak genetik analizi yapacak malzemelerden yoksunsa ülke, aldığınız kanlar da incelenmeyi bekleyip duruyor ve o orada pek çok can kaybediliyor.
Alp ve arkadaşlarının topladığı paralarla 3 yıl kadar önce 2 bine yakın analiz kiti İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki ilgili bölüme teslim edilmiş. Şimdiyse kurulan laboratuvar sayesinde yıllık 30 bin kanın incelenmesi mümkün hale geliyor ve 5 yıl içinde de 100 binlik bir kapasite hedefleniyor.
Bu Türkiye için gerçekten önemli bir rakam. Neden derseniz ilik nakliyle ilgilenen profesörlerden ve merkezin yöneticilerinden öğreniyoruz ki analiz edilmeyi bekleyen 20 bin kan örneği var mesela.
İstanbul Tıp Fakültesi Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı ile şimdi artık doku tipleme analizleri hızlı bir şekilde yapılacak ve ilik nakli olmak için bekleyen hastalara bir ışık olacak.
Alp'in babası Adnan Şen, oğlunun böyle bir projeye okulda başladıktan sonra aile olarak heyecanlandıklarını ve projeyi büyütmeleri için Alp'i arkadaşlarına da gönderdiğini hatırlatarak şu anekdotu bizimle paylaştı:
"Alp her gün bir-iki görüşme yapıyordu. Akşam eve geldiğinde, 'Baba ya, ne büyük işleri var, paraları var ama bana hâlâ vergiden düşebilir miyiz diye soruyorlar. Olmaz ki!' diye serzenişte bulunuyordu. İyilik yapmaya başladığınızda insanların tavırlarından çok etkileniyorsunuz."
Hep hatırlatırım. Bu ülkenin vergisi ödenmiş kişisel gelirinden büyük hayırlar yapan merhum işadamı Kadir Has gibi değerleri var. İşte bakın gencecik yaşında dev iyilikler peşinde olan, kendisi bu dünyaya veda etse de projesi yaşayan Alp Şen gibi güzel çocukları var. Teneffüs aralarında insanlara yardım için arkadaşlarıyla kampanya yapan Alp Şen'in yarattığı hareketin diğer gençlere ve de iş dünyasına dalga dalga yayılmasını diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA