Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Teröre rağmen gelen yatırımların perde arkası

Büyük yatırımcı, kurumsal şirketler ne yazık ki böyle kaotik bir dönemde yatırımlarını ya erteliyor ya da başka ülkeye kaydırıyor ancak İstanbul'da ilginç bir hareketlilik var. Sebebini merak edince bakın neler öğrendim. 100 yılı aşkın tarihiyle Türkiye'nin en eski hukuk bürolarından biri olan Postacıoğlu Hukuk Bürosu'nun sahibi Etem Postacıoğlu şu sıra bir tekstil şirketi satın almak isteyen ve de Fransa'dan start up şirketleri getirmek için büyük bir hanın peşinde olan Avrupalı yatırımcıların hikayesini anlattı.
Etem Postacıoğlu, başta terör olmak üzere Türkiye'de yaşanan olumsuz gelişmelere karşı, hala yurtdışının Türkiye'ye yatırıma ilgi gösterdiğini üzerinde çalıştığı örneklerle sıralamaya başladı. İlgimi çekenlerden biri bir Fransız projesi.
Karaköy'deki Mimar Sinan'ın yaptığı tarihi Kurşunlu Han ile ilgilenen grup, bu hanı satın alıp ya da kiralayıp, eski dokusuna uygun olarak restore ettirip daha sonra içerde bir teknoloji merkezi haline getirerek Fransa'dan start up dediğimiz yeni girişimleri buraya yerleştirmek istiyor. Postacıoğlu şirketin ismini şimdilik gizli tutuyor ama projenin çok ilerlediğini söylüyor.
Postacıoğlu'nun kapısını çalan ve 200 milyon dolarlık yatırıma hazırlanan diğer yatırımcı grup ise Lüksemburg ve İsviçre'de büyük fonları olan bir İspanyol yatırımcı. Şirketin sahibi, 'Ben artık yatırımlarımı Avrupa'da yapmayacağım.
İstanbul'da yaptığım yatırımın yüde 18-20 getirisi oluyor. Oysa Avrupa'da getiri yüzde 6'yı geçmiyor' diyerek Etem Postacıoğlu'na gelmiş. Etem Postacıoğlu yatırımcı şirketlerin projelerini açıkladıkça şaşırıyorum.
Öyle ya şu an pek çok alanda yaprak kımıldamıyor. Artan terör olaylarının etkisiyle herkes beklemeye geçmiş durumda.
Şirketin ismini gizli tutan Postacıoğlu'ndan ilginç bir başka yatırımın kapısının ise İspanyol Zara'nın sahibinin araladığını duyuyorum.
Hikayenin devamını Postacıoğlu anlatıyor:
"Zara'nın sahibi arkadaşına, 'Git Türkiye'den bir konfeksiyon şirketi satın al, benimle de anlaşma yap ve bana mal üret diyor. Şirket ismi de veriyor.
İşte o şirketlerden biriyle anlaşma yapmak için geliyorlar buraya. Ancak şirketin yüzde 49'una 83 milyon euro istemişler. Bu durumda şirketin değeri 160 milyon eurodan fazla ediyor. Ancak rakam fazla bulundu, görüşmeler sürüyor."
Postacıoğlu eskiden daha da fazla bu tarz işler yaptığını kabul ediyor. "Eskiden daha çok fonlar geliyordu, baba fonlar. Ya da küçük yatırımcılar gelip küçük yatırımlar yapıyordu.
Şimdi daha farklı. Bütün dünyayı bilen tanıyan çok iyi bağlantıları olan yatırımcılar geliyor.
Kurumsal şirketler gelmiyor belki şu sıra ama ilginç başka şirketler geliyor." İşte size böyle bir ortamda ekonomi dünyasından küçük bir kesit.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA