Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Afrodisias Dünya Miras Listesi yolunda!

Türkiye'nin sahip olduğu sadece arkeolojik zenginliklere yüzümü döndüğüm anda bu ülkenin güzel geleceğine olan inancım katbekat artıyor.
Tıpkı Aydın'daki Yunan ve Roma döneminin en iyi korunmuş örneklerinden sayılan ve adını aşk ve bereket tanrıçası Afrodit'ten alan Afrodisias Antik Kenti gibi.
İşte şimdi öğreniyoruz ki 29 yıllık çabanın sonucu 2009 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmış olan ve Dünya Miras Listesi'ne girmeyi bekleyen Afrodisias'ta güzel sonuca çok az kalmış.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ve kazı heyeti başkanı Prof.
Dr. Berth Smith ve Sennur Hamamcıoğlu'nun davetiyle aralarında Murat Ülker, Ebru Özdemir, Alp-Serra Taşkent, Ender Mermerci, Ali Karacan, Zafer Kozanoğlu, Aslı Şen, İdil Yaşar Yiğitbaşı'nın da olduğu dünyasından tanınmış isimleri, önceki gün günübirlik düzenlenen geziyle Afrodisias Antik Kenti'nde buluştu.
Ne yazık ki arkeolojiye olan tutkusuyla tanınan Ömer Koç, Mustafa Koç'un ani vefatıyla üstlendiği başkanlık görevinden sonra çok daha yoğun bir iş hayatı yaşamaya başladı ve bu seyahate şahsen davet yapmış olmasına rağmen son anda iş yoğunluğu yüzünden katılamadı. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel evsahipliğini üstlendi.
1987'den beri Afrodisias'a hizmet eden Geyre Vakfı'nın o dönemki başkanı Koç Ailesi'nden Sevgi Gönül idi. 29 yıl içinde yaklaşık 15 milyon dolarlık bir fonun oluşturulmasında en büyük emeklerden biri onundu. Antik kentten çıkan rölyeflerin temizlenmesi ve sergilenmesi için müthiş çaba sarfetmişti ancak ömrü bunu görmeye yetmedi.
Başkanlığı devralan yeğeni Ömer Koç, halasının hayalini de mimar Cengiz Bektaş'ın alana zarar vermeyen müze binasındaki Sebasteion Sevgi Gönül Salonu ile gerçekleştirdi. Ardından da iş dünyasındaki pek çok isim buradaki rölyeflere sponsor oldu.
10 yıl önce antik kentte çıkan en değerli eserlerden biri olan Mavi At'a o sırada sergi mekanı olmadığından depoda kalacağını bile bile hiç düşünmeden sponsor olan isim de Ender Mermerci. Şimdi Mavi At, sergi salonunun ortasında ihtişamlı bir şekilde sergileniyor.
Afrodisias projesine Geyre Vakfı başta olmak üzere, Friends of Aphrodisas Trust, Londan, 1984 Foundation, Leon Levy Foundation, J.M Kaplan Foundation, World Monuments Fund, Heatley Trust, Aphrodisias Sevenler Derneği büyük katkıda bulunuyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA