Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Bilim insanını yüreklendir yeter!

Gündem ne kadar ağır, ne kadar yoğun olursa olsun, bilimle mola vermek hepimize iyi geliyor. Hele de karşımıza Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülünün ilk sahibi olan 36 yaşındaki Prof. Dr. Aydoğan Özcan gibi genç bilim insanları çıkınca moralimiz hayli yükseliyor.
Bilim dünyasında çığır açan buluşlarını en mütevazı haliyle, herkesin pür dikkat ilgisini çeken bir üslupla anlatıp, konuşmasını Newton'un 1676'da söylediği ünlü cümleyle bitirdiğinde, salon uzun uzun alkışladı bu değerli bilim insanımızı: 'İleriyi gördüysem devlerin omuzlarında yükseldiğim içindir.'
Başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek amacıyla Koç Üniversitesi'nin Vehbi Koç Vakfı ile birlikte başlattığı Rahmi M. Koç Bilim Madalyası için öğrendim ki Rektör Umran İnan'ın önünde 20 kişilik bir liste oluşmuş. Daha çok cevherimiz var anlayacağınız. Başta ABD'de olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde Türk bilim insanları büyük buluşlara imza atıyor ve olduğu ülkelerde büyük kıymet görüyor.
Aslında Umran İnan da bu isimlerden biri. 1993 yılında ABD Antarktika Servis Madalyası'na layık görülen ve bu nedenle Antarktika'da 2 bin 400 metre yükseklikteki bir tepeye ismi (İnan Tepesi) verilen İnan, böyle bir madalya programını başlatmanın büyük sevincini yaşıyordu.
Gençlere rol model olacak ve yüreklendirecek bu tarz programlara ülke olarak başlamakta ne yazık ki geç kalmışız. Düşünsenize, kan tahlili yapan cep telefonuyla çığır açan Aydoğan Özcan, Kaliforniya Üniversitesi'ndeki çalışmaları nedeniyle dünyada pek çok ödülün çoktan sahibi olmuş. Populer Science, 'Dünyanın En Parlak 10 Bilim İnsanı' arasına 2012'de Özcan'ı almış. O nedenle Türkiye'de ilk kez bir ödüle layık görüldüğü, 'hatırlandığı' için ayrı bir sevinç yaşıyordu, bunu da gizlemedi zaten.
Vehbi Koç'u anma yıldönümlerinde de bilim insanlarını ödüllendiren ve bu vesileyle Nobelli Profesörümüz Aziz Sancar başta olmak üzere, Turgay Dalkara, Kamil Uğurbil, Gökhan Hotamışlıgil gibi dünyaca ünlü bilim insanlarımızı Türkiye'nin de daha yakından tanımasına vesile olan Koç ailesi, bakalım aramızdan zamansız ayrılan ve tüm Türkiye'yi büyük üzüntüye boğan Mustafa Koç anısına hangi değerli programı başlatacak?

Dünyada pek çok prestijli ödülün sahibi Prof. Dr. Aydoğan Özcan, bilim dünyasını sarsan buluşların sahibi ancak mütevazılığıyla hepimizi çok etkiledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA