Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kaplankaya’da bir ABD’li giderken diğeri koşarak geldi!

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ve geçen yıl ardı arkası kesilmeyen terör olaylarının Türkiye'ye ödettiği bedelin büyüklüğü yeni yeni ortaya çıkıyor.
İş dünyası penceresinden baktığım bu köşede zaman zaman büyük yatırımların haberini veriyorum.
Kimi yatırımlar 2016'da askıya alındı, özellikle yabancı yatırımcılar Türkiye kararında çok bocaladı, kimi de Türkiye'ye güvenerek bu yatırımlara devam etti. Bodrum ile Didim arasında Kaplankaya adı verilen ve koylarıyla 3 Monako büyüklüğündeki arazide geliştirilen 2 milyar dolarlık dev bir turizm projesinin ilk ayağını geçen yıl bitiren Capital Partners'ın ortağı Burak Öymen ile Kazak ortağı Serzhan Zhumoshov ikinci gruba giren yatırımcılardı.
250 milyon dolara mal olan ve içinde lüks villaların ve sağlık oteli Canyon Ranch'in yer aldığı ilk etap geçen yıl açılmıştı ve otelin dünya çapında ünlü doktorları ve terapistleri hazırlık için geldikleri Türkiye'de Atatürk Havalimanı'ndan daha çıkmadan o korkunç patlama yaşanmış ve ABD'liler de uzun süre havalimanında mahsur kalmıştı. Derken otelin açılışı esnasında bu kez de darbe girişimi olmuş ve ABD'li fon şirketi Türkiye'deki personelini arayarak, bavullarını toplayıp derhal ülkeyi terk etmesini istemişti.
O dönem dev yatırımın altına giren Capital Partners için zordu ancak, Öymen her zaman Türkiye'ye güvendiklerini ve yatırımlarına devam edeceklerini söylüyordu.
Ne yazık ki sonrasında Canyon Ranch'in sahibi olan ABD'li fon yöneticileri Türkiye'ye personelinin gelmesi konusunda sorun çıkarmış. Tüm zorluklara, özellikle Bodrum Dış Hatlar Terminali'nin kışın kapalı kalmasına, turizmde yaprak kıpırdamamasına rağmen tüm kış oteli açık tutmayı başarsa da iş öyle bir noktaya gelmiş ki sağlık otelinin sunmayı garantilediği hizmetlerin sunulması imkansızlaşmış. Bunun üzerine Öymen de ciddi bir maliyeti göze alarak, Canyon Ranch ile ilişkiyi sonlandırmış.
Otel ile yaptığı sözleşmeyi bitiren Kaplankaya, ne ilginç ki hiç vakit kaybetmeden bu kez yine bir ABD'li fona ait spa'sı ile meşhur Six Senses oteliyle anlaşıp, oteli 2017 sezonuna konsepti tamamen değiştirerek açmayı başarmış. Bu değişikliği öğrenir öğrenmez Öymen'e telafon açtım.
Hem işin perde arkasını hem yeni oteli konuştum.
Öymen'e, "Peki sağlık oteli konsepti için gelen ev sahipleriyle sorun yaşamadınız mı" diye sordum. Öyle ya Ali Koç'tan, Murat Özyeğin'e, Muhtar Kent'ten Karolina Kurkova'ya kadar projeden ev satın alan pek çok Türk ve yabancı ünlü isim var. Öymen, "Tüm ev sahipleriyle tek tek konuştuk. Evi Canyon Ranch için değil, sizlerin vizyonu için satın aldık dediler. Hepsi gayet memnun. Üstelik artık çocuk da girebiliyor otel kısmına" diye anlattı gelişmeleri.
Öğrendim ki yeni otel bir sağlık oteli değil ama dünyanın önemli turizm bölgelerinde oteli bulunan Six Senses'in sağlıklı beslenme ve aktiviteler için Doktor Mehmet Öz yöneminde bir ekibi var. İlginç değil mi? Bir ABD'li terör ve darbe girişimi nedeniyle Türkiye'ye olan bakışını değiştirirken, diğeri "Bizim Tayland'da 6 otelimiz var. Orada da darbeler oluyor.
Biz bir an bile o ülkedeki varlığımız konusunda tereddüt etmedik. Her ülkenin sıkıntılı dönemi olabiliyor. Biz ülkeye güveniyoruz. Türkiye'ye de güveniyoruz, diyerek" geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA