Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Başkan Türkmen’le Üsküdar’ı konuştuk

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile Nev Mekan'da buluştuk geçen hafta. 1928'te yapılan bina çok eskiden İETT garajı ve tramvay hangarı olarak kullanılıyormuş. Uzun yıllar harabe bir şekilde duran tarihi yapıyı her nedense Hilmi Türkmen'den önce kimse restore ettirip, kültür ve sanat hayatına katmayı düşünememiş. İnsan hakikaten üzülüyor. Yıllarca Üsküdar'ın en merkezi yerinde böylesine büyük bir arazide öylesine atıl durmuş burası. Oysa şu an içinde 10 bin kitabın olduğu, sanat galerisinde birbirinden güzel el işi ürünlerin üretildiği, kafesinde gençlerin oturup güzel sohbetler yaptığı, kitap okuduğu, ders çalıştığı, arada konser ve toplantıların, avlusunda kitap fuarlarının yapıldığı şahane bir mekân çıkmış ortaya.
550 bin nüfusu ile İstanbul'un kalabalık ilçelerinden olan Üsküdar için Türkmen, "Türkiye özeti" diyor ve ekliyor: "Her yöreden insan var. Diğer ilçelerde böyle değil. 10 bin gayrimüslim yaşıyor Üsküdar'da. Mesela Ermeniler 100 yıldan fazla bir süredir Kuzguncuk bölgesinde yaşıyorlar. Cami, kilise ve havra yan yana bu ilçede. Hoşgörü ve tahammül şehridir Üsküdar."
Mimar Sinan'ın sadece Üsküdar'da cami, medrese, tekke başta olmak üzere yaklaşık 60 eseri olduğunu Başkan Türkmen'den öğreniyorum. Üsküdar'da toplamda 186 cami var, 2 sinagog, 4 Rum kilisesi, 4 Ermeni kilisesi ve 1 de cemevi bulunuyor. İlginçtir, İstanbul'un bir yıldır konuştuğu pek çok önemli yapı, altyapı çalışması da bu ilçede gerçekleşti. Türkiye'deki en büyük cami projesi olan Çamlıca Camii'nin yanı sıra 360 metre olacak televizyon kulesinin yapımı hâlâ devam ediyor. Şu anda 220 metreye ulaşan kuleye 145 metre çelik bölüm eklenecek. Başkan Türkmen, 180 metrede seyir terası ve restoranın yapımına başlandığını ve kulenin balık figürü şeklinde olacağını anlatıyor.
"Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattı bizi rahatlacak" diyen Türkmen, makinisti olmayan akıllı metronun ilk etabının bugünlerde açılacağını söylüyor ve Marmaray çıkışında, Beykoz'a raylı sistem, Harem'den Küçüksu'ya araçlar için tünel projelerinin de Üsküdar'ı çok rahatlatacağını anlatıyor.
Üsküdar'da birçok festival yapılıyor ancak benim ilgimi en çok Fikir Sanat Merkezi çekiyor. Tinerci yatağıyken ve de yıkılmak üzereyken 2015'te Burhan Felek Köşkü'nü restore ettiren Üsküdar Belediyesi şu anda bu köşkte fikri olan gençlerin bu fikirlerini hayata geçirmeleri için bir kuluçka merkezi açmış.
Referandum sonucunda "hayır" oylarının önde olduğu Üsküdar ilçesinde bu durumu nasıl yorumladığını da soruyorum Başkan Türkmen'e. "Biz Üsküdar'da hiçbir zaman yüzde 50'yi bulmadık. 3 yılda 4 anket yaptırdık. Referanduma bir ay kala yaptırdığımız ankette yüzde 48 çıktı. Ancak belediyeden memnuniyet oranı yüzde 82 çıkıyor. Üsküdar'da halk huzur içinde yaşıyor" diyor.
Üsküdar'da bir müthiş proje daha var ancak onu ayrıca yazmalı belki. Kendisi de daha önce bağımlı olan Gökhan Karaer'i belediyenin bünyesine katan Türkmen, bu sayede Üsküdar'daki başta tiner olmak üzere çeşitli kimyasallara bağımlı olan 156 çocuğu hayata tutundurmayı başarmış. Belediye, Çamlıca'daki Rehabilitasyon Merkezi'nde bu çocukların bağımlılıktan kurtulması için tedavi süreçlerini de sürekli takip ediyor.
Doğrusu art arda seçim yılları yaşayan Türkiye'de siyaset ön planda olduğundan, belediyelerin halk için neler yaptığına bakacak fırsat da pek olmadı. Ancak bu yıl görüyorum ki belediyeler de soluklanmaya ve halkın hayatını kolaylaştıracak, güzelleştirecek projelere gaz vermeye başladı. Umarım devamı da gelir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA