Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Ankara bizi daha fazla dinliyor!

Türkiye'ye en çok dünyanın en büyük şirketleri güveniyor ve yatırımda da hız kesmiyor 63 milyar dolar cirolu PepsiCo'nun Türkiye operasyonunu büyütmek için yaptığı yatırımları dinleyince, ülkenin cazibesine olan güvenin tam gaz devam ettiğini görüyorum.
PepsiCo Türkiye'nin bir yılı aşkın süredir genel müdürlük koltuğunda aynı zamanda YASED yönetim kurulunda yer alan Levent Yüksel oturuyor.
Yüksel'in yönetime geldiği 2016 yılı Türkiye tarihinin en kanlı darbe girişimine sahne olmuştu ancak Türkiye'de 3 bin çalışanı ve halihazırda 5 fabrikası olan PepsiCo, Manisa'da 120 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilen bir yatırımla patates cipsi üreteceği 6'ncı fabrikasının temelini atmaktan vazgeçmemişti.
Yüksel, 10'uncu büyük operasyon olan Türkiye'ye olan inancın, güvenin, PepsiCo içinde hiç düşmediğini ve yeni yatırım için hiç tereddüt yaşanmadığını anlatıyor.
2018'de tamamlanacak yeni fabrikada şirket Türkiye'deki üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Darbe gecesiyle ilgili anekdotlar anlatan Yüksel, o gece cep telefonuna gelen mesajı da şöyle anlatıyor: "Başkanımız Indra Nooyi, darbe girişiminin olduğu akşam, 'Sizinle beraberiz, arkanızdayız' diye mesaj attı. Türkiye'de onca olumsuzluk yaşanırken, PepsiCo Türkiye en iyi iş birimi olarak ödül aldı. Biz büyüme hedeflerimizi gerçekleştirdik, yani çift haneli büyüdük. Bu yıl da yine çift haneli büyüyoruz." İşin güzel yanı Indra Nooyi'nin PepsiCo'ya başkan olduktan sonra uygulamaya geçirdiği Fayda Gözeten Performans konusunda Türkiye'nin öncü ülke olması. Evet artık sağlıklı yaşam hepimizin gündeminde ve gazlı içeceklerle olan ilişkimizde de daha dikkatli davranmaya başladık. İşte Indra Nooyi, bugünleri 10 yıl öncesinden görmüş ve o nedenle şirketteki büyük dönüşümü de başlatmıştı. Hedef 2020 yılında gelirlerin yüzde 30'unun gazlı içecek dışı işlerden gelmesi. Üretilen ürünlerin dünyaya olan negatif etkisinin azaltılması. Levent Yüksel, "Daha az şeker, tuz ve yağ konusunda çok yol kat ettik. Türkiye'nin performansı başkan ödülleriyle de ödüllendirildi" diyor.
Son zamanlarda sık sık hükümet yetkilileriyle bir araya gelen üst düzey yöneticiler arasında Levent Yüksel de var. Özel sektörün Ankara ile ilişkisini değerlendirirken, "Daha fazla dinlendiğimizi hissediyoruz" diyor ve ekliyor:
"Öngörülebilirlik her zaman için bir fırsat.
Yatırımcı için oyunun başlamasından sonra kuralların değişmemesi gerekiyor. Öngörülebilirlik noktasında yaşadığımız sorunlar bazı kritik finansal hedeflerimizi gerçekleştiremememize neden oluyor.
Bu çok önemli ve görüşmelerimizde hükümet yetkililerine anlatıyoruz.
Not: Hepinizin Kurban Bayramı'nı kutlar barış ve huzur dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA