Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

TCMB’den ‘büyüme’yi gözetici adım

Çarşamba günkü yazımızda, TCMB'nin şu anki koşullara göre 'yüklü' faiz artışı kararı yönünde adım atmasının, orta vadede büyüme performansını olumsuz yönde etkileyebileceğini; bu nedenle, TCMB açısından, TL'nin reel değerini yönetmeyi sürdürecek proaktif adımları 2 ay daha devam ettirmenin daha doğru bir taktik olacağını belirtmiştim. Para Politikası Kurulu, temel para politikası ve faiz koridoru üst ve alt bandına dokunmayarak, geç likidite penceresi çerçevesinde uygulanan gecelik borç verme faiz oranını 0.75 puan artırarak, ocak ayında başlattığı proaktif adımları sürdürdüğünü teyit etti ve bu adımın piyasalarda olumlu etkisi hemen gözlendi. TCMB üst yönetimi, Türkiye Ekonomisi'ndeki iktisadi faaliyetteki kademeli toparlanmayı olumsuz yönde etkileyemeyecek bir titiz çalışma ortaya koyuyor.
TCMB, iç talepteki seyrin halen zayıf olduğuna; buna karşılık, ihracat hacmindeki iyileşmenin devam ettiğine işaret etmiş. Bilhassa, AB'ye yönelik ihracattaki toparlanmanın olumlu etkisi not alınmış. Para Politikası Kurulu üyeleri, yapısal reformların hızla uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artıracağına da işaret etmiş. 16 Nisan Referandumu'ndan çıkacak 'Evet' ile reformlara odaklanılması, 3 ay içinde, büyüme ve istihdamda olumlu bir sıçramayı ve yatırımlarda ciddi bir hareketlenmeyi de beraberinde getirecek. Türkiye'nin işsizlik verilerini analiz ederken, sadece 2016'da 900 bin kişiye yakın işgücüne katılım oranı, Avrupa'daki işsizlik verileri ile Türkiye'nin işsizlik verilerini karşılaştırmanın haksızlık olacağını bize hatırlatmalı. Bu nedenle, artan işsizliğe rağmen, Türkiye'nin yeni istihdam üretme kapasitesi göz ardı edilmemeli.

Yaz başı enflasyon gevşeyecek
Öngörüler, önümüzdeki 2-3 ay, enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, haziran ve bilhassa temmuzda, TCMB'nin para politikasında sıkılaştırıcı tedbirleri ve Anayasa Paketi Referandumu'ndan 'Evet' çıkması ile dolar kurunda 3.30 TL bandına kadar gözlenecek gevşeme, en geç yaz başından itibaren fiyatlarda normalleşme sağlayacaktır. Nitekim TCMB'nin, yıllıklandırılmış manşet enflasyon normalleşene kadar, kararlılığını net şekilde vurgulaması piyasalarca desteklendi. 2 ay sonra, bambaşka ve olumlu bir piyasayı konuşuyor olacağız. Döviz kurlarındaki normalleşme ve 2019'a kadar yeni bir seçim olmaması ile birlikte, bilhassa özel sektör yatırımlarındaki canlanma piyasaları hareketlendirecek. Moralimizi yüksek tutalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA