Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Küresel gündemi değiştiriyoruz

Türkiye, Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelere 'Batı-Batı' İttifakı'nın kızgınlığının, hatta nefretinin önemli gerekçelerinden birisi, artık küresel ekonomi-politik gündemin şekillenmesinde ağırlığımızı ciddi anlamda artırmış olmamız. 1990'lı yılların sonlarına kadar, 'Batı-Batı' İttifakı'nın öncü ülkeleri, ABD, İngiltere küresel sistemde konuşulacak ekonomik ve politik başlıkları belirlerdi.
Bugün ise, Çin, Türkiye, Rusya küresel ekonomipolitik gündemin belirlenmesinde öncülük ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Dünya 5'ten Büyüktür' çağrısı küresel ölçekte ciddi bir yankı oluşturdu, destek gördü. Arakan Müslümanlarına yönelik Myanmar'daki soykırım trajedisinde de, yine küresel gündemi Türkiye belirledi. AB ülkelerinden küresel sorunlara yönelik bir tek elle tutulur çözüm önerisi duyan var mı? Dünya ekonomisinde payı hızla artan önde gelen gelişmekte olan ülkelerin çözüm odaklı çabaları ağırlık kazandıkça, 'Batı-Batı' İttifakı' utancını, acziyetini düşmanlık ederek kapatmaya, örtmeye çalışıyor.
Astana'daki Devlet Varlık Fonları Uluslararası Forumu'nun 9. yıllık toplantısında, önde gelen gelişmekte olan ülkelerin varlık fonlarının başarıları, ülkelerine kazandırdıkları projeler, Türkiye Varlık Fonu ile işbirliği imkânlarına gösterilen yoğun ilgi, 3 günlük toplantıda konuşulan başlıkların küresel ekonomi için anlamı, 'Batı-Batı' İttifakı'nın küresel önceliklere yönelik ciddi bir 'ufuk kaybı' içinde olduğunu gösteriyor. 'Güney-Güney' İttifakı'nın en önemli çekirdeği konumundaki BRICS'in (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) 2009'da kurulduğundan bu yana gerçekleştirdiği en kapsamlı zirvede, bir kez daha Çin Devlet Başkanı Xi'nin 'küresel ekonomik sistem'in korunması, desteklenmesi yönünde çağrısına şahit olduk. BRICS liderleri, bu zirvede, küresel ekonomik eşitsizliği giderme ve mevcut eşitsizliğin kapanmasına katkı yapma çabalarını artıracaklarını belirtmiş durumdalar.
Son küresel finans krizi sonrası, 'Batı-Batı' İttifakı'nı oluşturan ABD, Fransa gibi ülkelerden 'ticari kısıtlamalar' ve 'korumacılık' üzerine çağrı ve açıklamalar yoğunlaşmışken, 'Güney-Güney' İttifakı'ndan küresel ticareti serbest kılan düzenlemelerin korunması ve geliştirilmesi yönünde tersine çağrı ne büyük çelişki. BRICS'in gelişmekte olan ülkeleri BM Güvenlik Konseyi'nde daha fazla söz sahibi kılmaya yönelik kapsamlı reform talebi de atlanmasın. Türkiye'nin de içinde yer aldığı seçkin ülkeler artık küresel gündemin belirlenmesinde önemli bir güce sahip. Bunun keyfini yaşayalım ve gücümüzü koruyalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA