Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

AB-ABD savaşı fena tırmanıyor

Bu hafta sonu genel seçimlerini gerçekleştirecek olan Almanya'ya şunu hatırlatmak gerekiyor; 'ABD ile ticari savaşınız daha da tırmanacak'. Alman siyasetçiler, kendi genel seçimlerinde Türkiye'ye laf yetiştirinceye kadar, İngiltere'nin 'Brexit' kararının kodlarını okumaya, AB ile ABD arasında ticaret savaşlarının neden tırmandığına kafa yorsalardı, yakın gelecekleri için daha yararlı olurdu.
Bugün, Türkiye'ye 'Zarrab' davası üzerinden yürütülmeye çalışılan operasyon, yakın gelecekte Avrupalı şirketler için de geçerli olabilir, olacak.
ABD'nin Alman otomotiv devi Volkswagen'e emisyon skandalı nedeniyle ceza kesmesi ile başlayan süreçte, Apple'a, İrlanda ile yaptığı özel vergi anlaşması nedeniyle, AB'nin verdiği cezaya, ABD'nin çok sert tepki gösterip, cezanın Volkswagen skandalı ile ortaya çıkan süreç ve cezaların sonucu olduğunu iddia etmesini hatırlatırsak, Alman siyasetçilerin Türkiye'yi değil, giderek gerginleşen ekonomik, siyasi ve askeri ilişkiler dolayısı ile, esas ABD'yi gündemlerine almaları kendileri için daha yararlı olacak.
Savaşı tırmandıran son iki gelişmeden ilki, AB'nin Google'a kestiği 2.42 milyar euroluk ceza. Google'a arama sonuçlarıyla ilgili söz konusu manipülasyonu 90 gün içinde durdurmaz ise, bağlı olduğu Alphabet'in dünya genelindeki günlük cirosunun yüzde 5'i oranında ek cezalar gündeme gelebilir. ABD'nin bu hamleye cevabı, Deutsche Bank'a 14 milyar euro ceza kesmek oldu. AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager ise, karşılık olarak, 185 ABD'li şirketin CEO'suna, "Sizleri de araştırırız" tehdidinde bulundu.
ABD iş dünyası ise, AB'deki yatırımlarını geri çekeceklerini belirttiler. Uzmanlar Apple'ın sadece ilk cephe olduğunu;
McDonald's, Amazon, Starbucks ve Fiat Chrysler'in de cezalara maruz kalabileceğini belirtmekteler.
AB-ABD gerginliği, Euronews'un haberine göre, başka alanlara da sıçramış durumda.
Balkan araştırma grubu BIRN ve OCCRP'nin yayınladığı rapora göre, Pentagon'un Almanya'daki askeri üsleri kullanarak Suriye'deki DEAŞ karşıtı militanlara tonlarca silah gönderdiği ve bu silahlara ilişkin tutanaklarda da 'sahtecilik' yapıldığı belirtiliyor.
Pentagon, Suriye'de muhaliflere silah yardımı için 584 milyon, Sovyet yapımı silahların satın alınması programına ise 900 milyon dolarlık bütçe ayırmış. Operasyon, ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı (SOCOM) ve New Jersey merkezli Picatinny Arsenal adlı bir silah deposu şirketi üzerinden yürüyor.
Alman siyasetçilerin Türkiye karşıtlığının arkasını ve tırmanan AB-ABD gerginliğini iyi okuyalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA