Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİH ALTINOK

FETÖ’cüler vatandaşlıktan çıkartılacak mı?

Rize'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan FETÖ ile mücadele konusunda dinleyicilere şöyle seslendi:
"Ne dedik, inlerine gireceğiz dedik.
Onlar kaçacak, biz kovalayacağız dedik.
Nereye kaçarlarsa kaçsınlar, şimdi kaçtıkları yerin vatandaşı olsunlar.
Artık onlar bu milletin vatandaşı olarak anılmayacak." Cumhurbaşkanının bu sözleri yurtdışına kaçan Fetullahçı teröristlerin Türk vatandaşlığından çıkartılmasına yönelik bir hazırlığın habercisi olarak değerlendirildi.
Peki bu gerçekten mümkün mü? Eskiden olduğu gibi istenirse bu işe yasal zemin oluşturmak kolay. Örneğin 2009'da Ak Parti tarafından değiştirilen 1964 tarihli Türk Vatandaşlığı Yasası'nın 26. maddesinin bir benzerinin tekrar yürürlüğe konulması gibi:
"Yurtdışında bulunup da Türkiye Cumhuriyeti'nin iç ve dış güvenliği ile kanunun suç saydığı şekilde iktisadi ve mali güvenliği aleyhine faaliyette bulunan veya yurtiçinde bu tür faaliyetlerde bulunup da her ne suretle olursa olsun yurtdışına çıkan ve hakkında Türkiye'de bu nedenle kamu davası açılmasına veya ceza kovuşturmasına veya hükmün infazına olanak bulunmayan ve gelmesi için yapılan duyuruya rağmen üç ay içinde, savaş sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde bir ay içinde yurda dönmeyen Türk vatandaşlığını sonradan kazanmış kişiler Bakanlar Kurulu Kararı ile vatandaşlıktan çıkarılabilir. Bu hüküm, Türkiye savaş halinde bulunduğu zaman doğumla Türk vatandaşı olanlar hakkında da uygulanabilir." Fetullahçıların 15 Temmuz'da ve öncesinde bu ülkeye, bu halka yaptıkları düşünülürse artık var olmayan bu yasa onlar için biçilmiş kaftan. Ama elbette bu kararı TBMM yani siyaset verecek.
Kuşkusuz artılarını ve eksilerini hesap ederek.

***

Bir ABD vizesine "uyruğu satan" Fetullah
Dün vatandaşlıktan çıkarma tartışmalarını en iyi özetleyen twiti gazeteci Nedim Şener attı:"FETÖ lideri vatandaşlıktan çıkartılacakmış, ne gam! Yıllar önce zaten Amerasian'ım (Asya Amerikalı) demiş." Şener'in bahsettiği olay, Razi Canikligil'in "ABD Gizli Belgelerinde Fethullah Gülen" isimli kitapta belgeleriyle ortaya konan bir gerçek.ABD'ye kaçtığı günden itibaren vize için uğraşan Gülen, bütün yolları tüketince kendini "Amerasian (Asya Amerikalı)" olarak tanıtmış.Evet anlayacağınız emekli vaiz, sırf ABD vizesi alabilmek için zaten çoktan "aslını inkâr" etmiş.Doldurduğu formlar ortada."Ne var ki bunda, sadece ayrılmaz Gülen ve takiye ikilisine bir örnek daha" mı diyorsunuz.Haklısınız ben de tam olarak bu durumu anlatmaya çalışıyorum.İnanın, düşman ordusuna yol açmak için yaşadığı ülkenin meclisini bombalayanlar, halkını katledenler bu "meşru tartışmaya" peşinen muhalefet edenler kadar takmıyorlar "Türk vatandaşlığını." Bu günlerde tek dertleri sinmek, silinmek, gizlenmek... Ya içine saklanınca utanç verici hale gelen bir menfezin karanlığında ya da bir yabancı ülkede, fark etmez...

***

Kaç kişi vatandaşlıktan çıkartıldı?
2003-2012 arasında Türkiye'de çeşitli gerekçelerle vatandaşlıktan çıkartılanların sayısı 8244.
2014 yılı 22 AB üyesi ülkeden 10'unda vatandaşlıktan çıkarmaya dair bir düzenleme yok. 12'sinde ise var. Vatandaşlıktan çıkarma sebepleri arasında açıkça terörist eylemleri belirten ülkelerden bazıları Belçika, Fransa, Hollanda ve İngiltere.
Burada gözetilen kriterse vatandaşlıktan çıkartılan kişinin "vatansız kalmaması." E bugünlerde bahsettiğimiz "vatandaşlar" için de bildiğiniz üzere "vatan" sudan ucuz satılıp alınan bir "nesne" zaten.
Not: Konuyla ilgili benim de yararlandığım "Doğruluk payı" isimli internet sitesinde doyurucu bilgiler var, tavsiye ederim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA