Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİH ALTINOK

Boru mu bu BM?

Hollanda'nın, Türkiye'nin bir bakanını polis nezaretinde sınır dışı etmesi ve ülkedeki Türk kökenli vatandaşların barışçıl protestosuna aşırı güçle müdahalesi, iki ülkenin de üye olduğu Birleşmiş Milletler'in ilgisini çekmemiş.
Almanya'nın, Türk kökenli vatandaşları arasından "evetçi" olduğunu anladıkları hakkında uyguladığı fiili seyahat, toplanma ve iletişim yasaklarını da zaten "enteresan" bulmuyormuş.
BM'nin Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, soğukluklarının nedenini şöyle özetliyor:
"BM olarak, bir ülkenin, güvenlik gerekçe gösterilerek aldığı bir karar hakkında açıklama yapmayacağız." Sayın sözcü doğru söylüyor. Çünkü BM için güvenlik önemli bir gerekçe. Öyle kolay kolay göz ardı edilecek bir ilke değil.
Zira hatırlayacaksınız, 1994'te yüz günde 800 bin Tutsi'nin parçalanarak öldürüldüğü Ruanda'da, Çin'den verilen yüzbinlerce pala siparişini bile "iç güvenlik" kapsamında değerlendirmiş, açıklama dahi yapmamıştı BM.
Tıpkı Bosna'daki cinayet, idam ve tecavüz emirleri için güvenliği gerekçe gösteren Sırp liderler hakkında, katliam günlerinde tek bir açıklama yapmadığı gibi...
İnsanlar ölürken bile "ama bir sor niye öldürülüyorlar, güvenlik gerekçesiyle" diye susan BM'nin şimdi konuşmasını beklemiyoruz elbette.
Hollanda'da, polis copuyla yıkılmış "azınlık Türkleri" yerde ısıran kurt köpeklerinin başını okşamaya devam etsinler.
Kendilerinden tek isteğimiz var. BM yöneticileri kameralar karşısına geçip Türkiye ile ilgili bir açıklama yaptıklarında kendilerini ellerimizde rulo yaptığımız kâğıtlarla izlediğimizi akıllarından çıkartmasınlar.
Rulo yaptığımız o kâğıtlarda neler mi yazıyor?
Örneğin benimkinde, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville'nin, Türk yargısının 2014'te aldığı geçici birkaç saatlik erişim yasağıyla ilgili yaptığı açıklama yazılı:
"Twitter'a erişimin yasaklanması, Türkiye'nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle çelişmiş olabileceğini gösterir. İnsanların çevirim dışı olduklarında sahip oldukları hakların çevirim içi olduklarında da korunması gerekir." (AFP) Evet, bizler Türkiye'de yargı kararıyla Twitter'ın birkaç saat yavaşlatılmasına "zulüm" diyerek içerleyen ve açıklama yapan BM'nin "güvenlik gerekçelerinin" ne olduğunu çok iyi biliyoruz.
Bu arada yaşadığı ülkenin ve kardeşlerinin aşağılanmasına, BM ilkelerinden, AB yasalarından gerekçe bulmaya çalışan bizim ezikler sizi yanıltmasın, aman; boru değil rulo!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA