Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİH ALTINOK

Bir lincin anatomisi ve Ayhan Oğan

Rahmetli Cem Karaca şu şarkıyı adeta bugünler için söylemiş:
"Eskiden oturup adam gibi meze yerdik. / Şimdi meze yer gibi oturup adam yiyoruz."
Son birkaç günün mezesi ise Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan.
Tartışma, Oğan'ın bir televizyon programında 15 Temmuz sonrasında devletin yeniden yapılanmasına dair yaptığı bir tespitle başladı.
Yayındaki moderatör ve CHP'li vekil Oğan'ın tanımını, anakronik bir şekilde Cumhuriyet'in kuruluşuyla ve kurucusu Atatürk'le ilişkilendirince de lincin fitili ateşlendi.
Düşene vurmalarıyla meşhur Hüriyet'in Dupond ile Dupont'u topa girmekte gecikmediler elbette.
Hassasiyetlerini tutup yönlendirdikleri, kitlelerin ateşine benzini boca ediverdiler.
Konu bir süredir uyumlu hareket etmelerinden rahatsızlık duyulan MHP tabanını da ilgilendirdiği için, her iki yazar da Devlet Bahçeli'ye sesleniyordu dün:
Acaba Oğan'ın sözleri üzerine Devlet Bey Ak Parti'ye yüklenmeyecek miydi?

***
Yazarlar bu kez istediklerini aldılar.
Bahçeli dün Twitter hesabı üzerinden bu suni tartışmaya dahil oldu.
Linç döngüsü tamamlanmıştı.
Peki, tam olarak ne demişti de Oğan, CHP'nin, MHP'nin ve AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal'ın tepkisini çekmişi. Programı ben de izledim. "Tepki çektirilen" sözler şunlardı:
"Biz 15 Temmuz'da çok büyük bir şey başardık. Bakın bu halk bir devrim yaptı. Bütün bu dışarıdan müdahale etme imkânı bulan bürokratik oligarşiyi yerle yeksan etti. Vesayet sistemini bitirdi. Şimdi biz yeni bir devlet kuruyoruz. Bakın beğenin ya da beğenmeyin, bu yeni devletin kurucu lideri Tayyip Erdoğan'dır."
Dün Oğan'ı arayıp, sözlerinin lince konu olduğu gibi Cumhuriyet'in kuruluş paradigmasına ve Atatürk'e bir reddiye olup olmadığını sordum.
Programda yaptığı açıklamanın bir benzerini tekrarladı Oğan:
"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, kurucu partisi CHP'dir. İkinci kurtuluş, Türkiye'nin tam bağımsız, halkın devleti olarak dizayn edildiği, kurumsal yapıya kavuştuğu sürecin lideri de Recep Tayyip Erdoğan ve onun yanında saf tutan siyasi liderlerdir."
Bunların hangisi yanlış ya da bunca eleştiriyi haklı kılacak kadar radikal?
***
16 Temmuz'da, aralarında Ak Partililerin, CHP'lilerin ve MHP'lilerin de olduğu bu halk, içerideki ve dışarıdaki vesayet odaklarının hâkimiyetinde olan devlete el koymadı mı?
Komuta kademesinin yarısından fazlası ajan, darbeci çıkan TSK'nın düzenlenmesi, yargıya, polise, eğitime, sağlığa sirayet eden FETÖ'cülerin temizlenmesi bir yenilenme süreci değil mi?
Ve bu yapılanma sürecinde ülkenin başında seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan yok mu?
Ama anlaşılan o ki birileri, CNN Türk ekranlarında giyinip süslenip "yüzüklenip" arzı endam eden "ılımlı yandaşların" şirinlikleri alıştıkları için Oğan gibi "uyumsuzlara" çok kızıyorlar.
Fark etmez! Kim ne derse desin, "Dünya dönüyor" dediği için yargılandığı engizisyonun kapısında mırıldanan Galileo'nun dediği gibi:
"Eppur su muove!" (Yine de dünya dönüyor)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA